[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2004-02-04 | Notis / Kultur & N
2004-09-01 | Utrikes
2005-10-10 | Sport
2006-12-18 | Pyssel

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Förslag om hundkörkort på väg att bli verklighet
Av Johabbed bin Laugsson
2002-11-11
Inrikes
Förslag om hundkörkort på väg att bli verklighet

VÄXJÖ. Det kontroversiella förslaget om körkort för hundar har tagit ett stort steg mot att förverkligas, tack vare en progressiv körskola söder om Växjö. Skolan tar sedan tre månader tillbaka enbart emot fyrbenta elever med målet att lära hundarna bilkörning.


“Det räcker inte att bara prata om det,” säger initiativ-tagaren Jens Bergström, ägare till Bergströms Körskola. “Man måste ju börja utbilda också. Nu hoppas jag bara att politikerna får tummen ur arslet och lagstiftar. Och inte bara om kamphundarna, utan alla raser ska få köra bil.”

I början var arbetet med att få eleverna att lära sig att köra problematiskt, då många tycktes oförstående till uppgiften.

“De kunde börja slicka mig i skrevet helt besinningslöst, och en av eleverna blev till exempel så pass nervös att han kissade på instrumentbrädan,” minns magister Bergström. “Men sedan jag gick över till att utbilda hundar har allt sånt upphört.”

Jens Bergström med sin elev, chihuahuan
Carlos Manúel Guerrero Del Rey III

Hittills pågår verksamheten på en något blygsam nivå och skolan har för närvarande enbart tolv elever. Storleken varierar dock markant, från större raser som weimaraner och schäfrar, till knähundar som chihuahuan Carlos Manúel Guerrero Del Rey III. De olika förutsättningarna speglar sig i utbildningen, då de mindre eleverna inte alltid klarar av avstånden i normala fordon.

Men det löser sig faktiskt ganska snabbt, enligt Jens Bergström.

“De börjar helt enkelt utbildningen i bilar som är mer anpassade till deras kroppshydda. Småjyckarna får alltså i regel öva med miniatyrbilar, innan de kan gå vidare till fordon av normal storlek. På den här skolan använder vi en Golf, men man kan ju även tänka sig en Volkswagen bubbla eller en mindre Fiat som introduktionsbilar.”

“Men den där utvecklingsprocessen går ganska snabbt,” tillägger han. “Det är ju en jävla hare att få slippa så pass trånga utrymmen som det finns i de bilarna.”Weimaranern King Warlock övar på att fickparkera
Överhuvudtaget går den praktiska delen av utbildningen förvånansvärt lätt.

"Det är faktiskt inget som helst problem att få dem att göra rätt i trafiken. ‘Sitt,’ ‘plats,’ ‘kolla döda vinkeln,’ ‘växla’... Det går finfint bara man ger dem en liten godisbit då och då och lovar att inte slå dem på nosen med en ihoprullad tidning allt för ofta. Ungefär som med barnuppfostran.”


Mer problematisk är då teoridelen, till stor del på grund av att läskunnigheten bland hundarna i regel är låg. Dessutom skapar elevernas brist på fullgott färgseende problem vad gäller inlärningen av vägmärken.

“Det är ett område som kräver mycket jobb, helt klart,“ säger Jens Bergström. “För flertalet av eleverna är det ju dessutom första gången de ens bryr sig om symbolerna på vägskyltarna, som de tidigare bara betraktat som strategiskt utplacerade toaletter.”

Trots allt arbete är det tveksamt om förslagen om hundkörkort verkligen kommer att förverkligas. Arbetet på riksdagsnivå går trögt, men hos både elever och lärare är förhoppningarna stora att de många timmarna de lagt ner ska resultera i mer än bara håriga säten och neddreglade instrumentbrädor. De är alla överens om utbildningens vikt för framtiden.

“Hundar har ju länge kallats människans bästa vän. Men hur bra polare kan en jycke egentligen vara om den inte kan skjutsa hem husse efter att han svept en öl eller två för mycket på krogen?” frågar Jens Bergström retoriskt. “Det är den kanske viktigaste aspekten i hela den här frågan. Helt klart.”
Boyahed.com

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut