[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2007-01-15 | Notis / Inrikes
2004-12-14 | Sport
2003-01-27 | Boyahed tipsar
2003-12-06 | Lyckönskning

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Forskare slår larm -- grannarna klagar på oväsendet
Av Jan Karlsson
2002-11-11
InrikesLINKÖPING. Forskare på Linköpings Universitet (LIU) har senaste tiden mottagit flertalet klagomål från boende i närliggande områden till universitet, angående ovanligt högljudda sirener. Grannarna har enligt uppgifter "tröttnat på de förbannade 'forskarlarmen' som kommer stup i kvarten". Erik Paulsen, talesman för boende i området runt universitet, överlämnade igår en protestlista med drygt 2400 namnunderskrifter till informationsansvarig för forskningsinstitutionen på universitetet, Lars Holberg.

"Det är på tiden att någon säger ifrån! Flera boende har fått hörselskador på grund av larmen. Det finns ju inget sätt att skydda sig heller, sirenerna går igång när man minst anar det." säger Paulsen. "Det är främst cancerlarmen som stör, de är extremt högljudda och det tar flera dagar innan de sakta tonar ut."

2400 namnunderskrifter i blod

Paulsen säger också att inte någon av de knappt 3000 boende i området bryr sig om larmens innebörd längre. "Första gångerna var det ju spännande; 'Oj, nu är det nån ny basvara som orsakar cancer' liksom. Men nu efter tre år av forskarlarm så har 'bägaren stjälpt sitt sista lass', som man säger. Nu får det vara nog!" "Larmen drabbar ju inte bara medel-Svensson, tänk bara på alla studenter som bor i området. Om nu pasta i alla dess former orsakar cancer, vafan ska de leva på då?"

I ett försättsblad till namnunderskrifterna som Boyahed.com tagit del av, finns att läsa om en medelålders man som, förutom hörselskador åsamkade av universitetets sirener, fått diabetes och sporadiskt återkommande lunginflammation under de tre åren larmen ljudit av och till.

"Han har på grund av de medföljande direktiven till varje larm minimerat sitt urval av olika maträtter, drycker och livsnjutingsaccessoarer, vilket till slut gett honom diabetes. Senaste veckan har han bara ätit hamstrar, en av de få matvaror som ännu inte visats orsaka cancer. Och den där lunginflammationen ådrog han sig under en semester i Sälen förra året." säger Paulsen.

När forskarna läste om mannens hälsoproblem slog de omedelbart larm. ”Smittorisken kan vara enorm” kommenterar en forskare.

Enligt uppgifter Boyahed.com har tagit del av, ska inte mindre än 482 larm utfärdats under de tre åren forskning på universitet pågått. 310 av dessa har varit cancerlarm. Resterande 172 har varit allt ifrån kolesterol- till håravfallsrelaterade larm och ett antal mer tvivelaktiga larmorsaker såsom "Solljus orsakar impotens hos myror" och "Kaffet är klart".

Informationsansvarig på forskningsavdelningen, Lars Holberg, kommenterar: "Jag ger ogärna kommentarer på telefon då vi ju alla vid det här laget vet att de orsakar cancer."

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut