[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2005-01-17 | Kr
2002-11-11 | Boyahed tipsar
2005-08-05 | Kr
2002-12-23 | Utrikes

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Henrik Schyffert: Jag var med i Heja Björn!
Av Johabbed bin Laugsson
2003-02-17
Kultur & N
Mediepersonligheten Henrik Schyffert, känd bland annat från Killinggänget, avsade sig igår eftermiddag rollen som häftig och hipp trendsättare som inte kunde göra något fel, då han under en presskonferens bekräftade de rykten som påstod att han medverkat i TV4-programmet Heja Björn! Den mytomspunna Killing-eran, som sedan tidigt nittiotal styrt vad Stockholms innefolk accepterat som hippt, går därmed i graven.


“Det är sant. Jag var med i Heja Björn!” sa en skamsen Schyffert. Ett sus gick genom lokalen, och de samlade Stockholmsjournalisterna såg tagna ut. Ryktena om Henrik Schyfferts deltagande i TV4-serien – med Olle Sarri, Helena af Sandberg, och Peter Wahlbeck i huvudrollerna – har florerat i över ett år. En aura av osäkerhet har dock rått, då ingen ville erkänna sig ha sett ett enda avsnitt av den påstådda humorserien.

Men nu erkänner alltså Schyffert själv fadäsen, som antas leda till ett enormt fall i den inofficiella innerankingen i Stockholms innerstad, där hans plats under över ett decennium varit i det närmsta oomstridd.

Henrik Schyfferts tid på trendtronen tycks vara över.


I större delen av landet har Killinggänget i varit att betrakta som folkliga, och den allmäna befolkningen har roats av humorserier som Nilecity och Percy Tårar. Samtidigt har populäriteten bland kulturfolk i Stockholm varit enormt hög, även om dessa istället roats av hur “Killingarna” mobbat ut till synes slumpmässigt utvalda medlemmar ur kulturetablissemanget som gemene man inte egentligen bryr sig ett dugg om. Ett exempel är Håkan Nesser, författare, som på den så kallade humorsajten Spermaharen pekades ut som manlig prostituerad.

Nesser svarade med ett ilsket inlägg på Dagens Nyheters debattsida: “Killinggänget är inget mer än en samling dampskadade idioter,” skrev deckarförfattaren. “De är mentala dvärgar. Helt efterblivna. Lika patetiska som dubbelamputerade. Jag kan enbart skratta åt dem, ungefär som jag skrattar åt dövstumma.”

Nessers uttalande fick senare kritik för att det var kränkande mot handikappade.

Men dagarna med omotiverad mobbing tycks sorgligt nog vara förbi. Henrik Schyffert verkar i det närmsta ha totalkapitulerat till den folkliga sidan – vilket alltså totalt suddar ut hans trendighet bland kulturfolk; Han kommer nu att bli programledare i det populära humorprogrammet Parlamentet. Kärleken till underfundighet och ironi som tidigare ständigt lyste i Schyfferts ögon verkar helt bortblåst, säger folk i hans närhet.


Robert Gustafsson - dråpligt skojig.


Schyfferts kollega i Killinggänget, Robert Gustafsson, lade för länge sedan koncentrationen på folklighetsbiten istället för hos den ironiska satirskolan som gjorde humorgruppen så populär på innelistor. Gustafsson är splittrad vad gäller Schyfferts uttlanden.


“Jag vet ju att han länge kämpat mot att bli just folklig, så det är klart det är lite sorgligt,” säger Gustafsson, som under bara denna mening bytte dialekt elva gånger. “Men jag hoppas Henrik kan förstå tjusningen med att vara folklig och 'gå hem i stugorna', som vi kallar det. Om inte annat så är det i de här forumen man tjänar de stora pengarna, och det är det viktiga, i alla fall för mig,” tillade riksnarren innan han dråpligt halkade till, slog huvudet en bardisk, och komiskt kravlade vidare till nästa intervju.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut