[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2008-05-18 | Notis / Politik
2007-04-24 | Notis / Vetenskap
2006-10-03 | Kultur & Nöje
2003-02-17 | Boyahed tipsar

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Jan O Karlsson i nytt blåsväder - hade åsikt
Av Johabbed bin Laugsson
2003-07-23
Inrikes

STOCKHOLM - Den skandalomsusade biståndsministern Jan O Karlsson har på nytt hamnat i blåsväder. Ministern, som tidigare bland annat kritiserats för att ha kallat George W. Bush "jävla Texas-gubbe," har på en presslunch i dagarna ännu en gång skapat skandal. Enligt närvarande journalister ska han helt skamlöst ha gett uttryck för en åsikt.


En av de närvarande vid lunchen var Expressens Anna Dahlberg. "Det här handlar inte om en åsikt som Jan O Karlsson yttrat i befogenhet av privatperson, i TV-soffan eller så. Det hade varit mer förståeligt, även om det givetvis också skulle vara uppseendeväckande," säger Dahlberg. "Men det här uttalandet gjordes i ämbetet. Det är oförsvarligt."

Jan O Karlsson - skandalernas man.

Aftonbladet politiska kommentator Lena Mellin håller med: "En svensk minister med en åsikt. Det går bara inte för sig."

Skandalen inträffar efter en framgångsrik period med välfungerande åsiktskontroll inom den svenska regeringen. Ett undantag är det smärre rabalder som uppstod då ett antal socialdemokratiska statsråd för några månader sedan uttalade sig negativt till EMU, men den potentiellt pinsamma situationen klarades dock snabbt upp då Göran Persson vänligt men bestämt bad de inblandade att hålla sina åsikter för sig själva. Incidenten ledde till ifrågasättanden om åsiktsfrihet verkligen existerar för svenska ministrar.

“Det var en väldigt viktig fråga som togs upp,” säger Lena Mellin. “Vi måste värna om åsiktsfriheten. Jag anser att det är av yttersta vikt att våra folkvalda är fria från alla åsikter överhuvudtaget.”

"Det var bra att Göran Persson gick in och tog hand om situationen som rådde då, men egentligen ska han inte behöva det," säger Expressens Anna Dahlberg. “Det är ett ansvar vi i massmedia måste ta på oss. Ett ansvar att när sådant här händer, då ska vi tidningar vara där och granska, hänga ut, och förnedra dessa personer. I synnerhet om personen i fråga är Jan O Karlsson.”

De senaste turerna kring Jan O Karlssons förehavanden – från kräftskivor och dubbla löner till uttalanden om George W. Bush, användande av ordet ‘neger’, och åsiktsutspel – har lett till en unik situation inom svensk kvällspress. I vad som båda tidningarna kallar en nödvändig aktion för åsiktsfriheten har konkurrenterna Aftonbladet och Expressen beslutat sig för en gemensam aktion i ärendet. Enligt vad som planerats för ska kampanjen gå av stapeln redan i morgon.Jan O Karlsson - dum, ful och elak.
(Källa: Aftonbladet bild).


Tidigt på morgonen samlas då ett dussintal journalister från båda tidningarna med facklor och högafflar, för att sedan marschera ner till Jan O Karlssons bostad. Där ska man till en början gasta förbannelser och förolämpningar, men vad som händer sedan är mindre klart.

"Jag kommer i alla fall att även att ha med mig en tillspetsad träpåle och ett gevär laddat med silverkulor," säger Dahlberg. “Det handlar ju om Jan O Karlsson. Vad vi än har att göra med så vet vi ju alla att han är en mycket mycket ondskefull varelse.”


Vad det egentligen var för åsikt Jan O Karlsson uttryckte på presslunchen är i skrivandets stund ännu okänt.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut