[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2002-11-11 | Guide
2003-01-06 | H
2005-03-07 | Inrikes
2004-02-24 | Guide

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Kvällspress till Svenska
Av Johabbed bin Laugsson
2004-02-24
Guide
Kvällspressen använder inte samma språk som vi andra. Koncisa, nyskapande, och ofta jävligt löjliga ord bildas och präntas in i vårt medvetande, och ord vi trodde vi kände till betydelsen på ges nya intressanta innebörder. För att hjälpa alla förstå presenterar Boyahed.com nu därför ett lexikon. Kvällspress till svenska.

En liten notering innan vi börjar: En snabb titt genom materialet avslöjar att Aftonbladet står för majoriteten av de exempel som anges. Kanske använder de det speciella språket oftare, eller så beror detta helt enkelt på att Google är snällare mot Aftonbladet än Expressen. Expressen kontrar hur som helst med att stå för de allra mest löjeväckande formuleringarna nedan...KVÄLLSPRESS TILL SVENSKA
ATTACK      Inträffar då en kändis gör ett uttalande som kan, dock ofta med viss utmaning, tolkas som det minsta negativt gentemot en annan kändis. Oftast egentligen ett neutralt svar på en direkt fråga från journalisten.


CHOCKBILDER     Bilder på chockerande saker såsom döda hundar, Britney Spears i underkläder, eller Nicole Kidman på en filmpremiär.
Ex: "Britneys nya chockbilder"
[ Aftonbladet ]


DOKUSÅPASTJÄRNA      Någon som har varit med i en dokusåpa. Vilken som helst, hur lite som helst. Det kan handla om en tidigt utröstad singelkille i Harem:Afrika, eller en misslyckad utmanare som aldrig kom med i Masterplan.


DÖDS-     Prefix som läggs till en annars normal företeelse för att visa på att detta vid något tillfälle orsakar livsfara, alternativt teoretiskt kanske möjligtvis skulle kunna orsaka livsfara vid något visst tillfälle. Används i undantagsfall även om en person som avlidit.


ELITIDROTTSMAN:     Någon som tillhör topp tio procent av den aktuella idrottens utövare. När det gäller fotboll eller ishockey handlar det om de två eller tre högsta divisionerna, inom mindre sporter någon som deltagit i junior-SM i judo. Chansen att man skulle veta vem det är om namnet avslöjades är försvinnande liten.


EXKLUSIV INTERVJU, internationell stjärna     En tvåminutersintervju som journalisten i fråga har fått genomföra med stjärnan på någon filmfestival. Sekunderna efter att tidsramen uppnåtts har sedan troligtvis nästa reporter kommit in, sedan nästa, och så vidare. Detta leder ofta till det intressanta fenomenet att mer än en tidning samma dag har var sin "exklusiv" intervju med samma artist om exakt samma saker.


EXKLUSIV INTERVJU, svensk personlighet     Tre till fem telefonfrågor som besvarats mest för att sedan få journalisten i fråga att sedan lägga på luren.


FILMSTJÄRNA     En person som har varit med i en film, hur liten roll som helst. Det kan exempelvis handla om någon som spelade en statistvärsting utan repliker i filmen Sökarna.


FIRAD     Används oftast i så kallade "gissa kändisen"-artiklar, där man inte får reda på namnet på personen det handlar om, utan istället ska lista ut dennes identitet via diverse ledtrådar. "Firad" betyder då att skådespelare/artisten/whatever någon gång vunnit eller blivit nominerad till något pris, fått ett diplom, kallats lovande eller liknande. Du vet troligtvis inte vem det är, dock, såvida personen inte dessutom kallas... (se nedan)


FOLKKÄR     ... som alltså också används i "gissa kändisen"-artiklar, men för att meddela att personen det handlar om faktiskt är lite känd, och att du mycket väl kan komma att känna igen namnet när du hör det.


HEMLIG     Ett svårdefinierbart ord, då det i kvällspress oftast inte betyder ett dugg; I samma rubrik som något kallas "hemliga planer" så avslöjas dessa och är därmed inte hemliga längre. Ofta kan man anta att något är 'hemligt' för att kvällspressjournalisten för en gångs skull tvingats luska fram informationen på egen hand och inte blivit informerad i förväg. I andra fall är det istället fakta som inte uttryckligen berättats i press tidigare, även om det inte direkt aktivt döljts av någon alls.


HEMLIGT MÖTE     Mötet i sig är i nio fall av tio inte hemligt. Istället är det faktumet att kvällstidningen inte lyckats få svar på vad exakt som sades under mötet som gör det hemligt. Betydelselösheten av ordet "hemlig" (se ovan) applicerar alltså givetvis även här.
Ex: "Mp i hemligt möte med fp"
[ Aftonbladet ]


KRIG     En mindre åsiktsskiljaktighet mellan två parter - ofta kändisar - som pågått längre än en dag. Alternativt en konkurrenssituation mellan två eller flera företag, som till exempel SVT och TV4. I sällsynta undantagsfall används även ordet 'krig' i kvällspress vid väpnade konflikter mellan olika länder, där människor dödar varandra med vapen.


KUPP     Upptåg i TV-program. Drabbar ofta Lasse Berghagen.


-KVINNAN     Suffix som tillsammans med ett substantiv ger superhjältesliknande identitet till tidigare okänd kvinna som ofta begått någon sorts brott.
Ex: "Hiv-kvinnan dömd för sex"
[Aftonbladet ]


-MANNEN     Suffix som tillsammans med ett substantiv ger superhjältesliknande identitet till tidigare okänd man som ofta begått någon sorts brott.

NOTERING angående ovanstående: En nylig rubrik i Expressen har på ett nyskapande vis omdefinierat könsrollerna något: I artikeln ""Sexkvinnan" slår till på lördagsnätter" [ Expressen] är det en man som kallas "...-kvinnan". Detta för att han klär ut sig i kjol och peruk.NAKENCHOCK      Kändis som visar hud i närhet av bröst, rumpa, mage eller kön. Kan handla om utvik, neddragna byxor, eller genomskinliga scenkläder. Själva nakenheten är alltså varierande. Chockfaktorn är mer lättdefinierad, då den i de flesta fall är totalt obefintlig.

OBOTLIG SJUKDOM     Precis som det låter: En sjukdom som inte kan botas. Dock inte alltid en så värst allvarlig sådan. Lasse Berghagen har tinnitus.


POPSTJÄRNAN, kvinnlig      Leila K. Inte alltid, men oftast.


POPSTJÄRNAN, manlig     Rapparen Ken. Inte alltid, men oftast.
Ex: "Här grips popstjärnan"
[ Aftonbladet ]


RASAR     Någon uttalar sig försiktigt mot något eller någon, oftast efter direkt fråga från journalisten.


SEX-     Prefix som tillskrivs lite vad som helst som med väldigt god vilja kan kopplas till sex. Vare sig "sexet" i fråga är ett samlag, ett utvik, ett snuskigt SMS, eller en konflikt involverande människor man kan anta har sex. Kvällspressens journalister har i denna fråga stor fantasi och associatonsförmåga.
Ex: "Popstjärnor i sexbråk"
[ Expressen ]


SKANDAL-     Prefix som tillskrivs en företeelse som kvällstidningen tidigare har skrivit skandaliserande artiklar kring.


STORBRÅK      Gräl.
Ex: "Gladiator i storbråk"
[ Aftonbladet ]


SPRITFEST      En fest som, och detta måste poängteras, innefattar någon form av alkohol. Kanske har någon druckit en cider eller två.


SVENSKTOPPSSTJÄRNA      Någon av de tusentals människor som någon gång legat på svensktoppen.


TV-     Prefix som tillämnas objekt som har någonting alls med television att göra. En "TV-man" är troligtvis inte någon du sett på skärmen hur mycket du än glor på dumburken, utan snarare en fotograf. Har han synts i några program är han, på kvällspress-språk, antagligen en stjärna.
Ex: "Tv-man rånad och bortförd"
[ Aftonbladet ]


VISAR SIN KÄRLEK ÖPPET     Har fångats på bild av papparazzifotograf på hundra meters avstånd. Paret i fråga håller oftast hand eller kysser varandra, men kan även ibland bara gå sida vid sida. Ofta har de en lätt paranoid blick som tyder på att de inte vill visa någonting öppet alls.
Relaterade länkar:
Flashbacks tråd med kvällstidningsord
Susning.nu/tidningsord
The official home of the Nakenchock!
Löpsedel-o-rama!
Boyaheds Kvällspress Aptitude Test
[Version 1.0 - Kan komma att ändras inom en snar framtid.]

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut