[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2007-05-21 | Notis / Vetenskap
2003-05-12 | Notis / Kultur & N
2007-10-11 | Notis / Inrikes
2007-11-15 | Kultur & N

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Standup (TV): CCP: Dave Attell
Av Jan Karlsson
2003-11-23
Recensioner
Genre: Stand-up Comedy
År: 2003
Längd: 21 min.
Medverkande: Dave Attell
Betyg:5 av 7Betyg:5 av 7Betyg:5 av 7Betyg:5 av 7Betyg:5 av 7Betyg:5 av 7Betyg:5 av 7
Betyg: 5 av 7 Christer Pettersson
CCP: Dave AttellVälkommen till den första delen av vår ändlösa serie recensioner av allehanda humorrelaterat material. Vi kommer någorlunda regelbundet att betygssätta och diskutera ståuppframträdanden, böcker, skivor, filmer, mockumentärer och annat av intresse - helt enkelt sånt som innehåller humor i någon form. Betyg ges i "Humor" och "Övrig behållning", där humor är en slags "skrattfaktor" och övrig behållning hur intressant eller underhållande det är i övrigt.

I det första avsnittet avhandlas ett ståuppframträdande av New York-baserade komikern Dave Attell.

Karln är ganska okänd i Sverige och har inte gjort sig ett namn genom biroller i filmer, såsom många andra komiker. Däremot har han synts till på amerikanska betalkanalen Comedy Central i olika program, och han är även värd för mycket sevärda Insomniac som avhandlar nattliga nöjen i olika städer i The Land Of Dreams. Här gör han ett framträdande i standup-serien Comedy Central Presents som enligt min mening är en programserie som borde köpas in av någon svensk kanal för visning sena vardagskvällar. I väntan på detta kan ni med framgång dra ner olika avsnitt med hjälp av ett av de hundratals fildelningsprogram som finns tillgängliga, eller titta på klipp på den officiella hemsidan.

Nå, så till själva uppträdandet. Attell har en rock n' roll-attityd och image som han lyckas bära upp ganska bra. Han har en lite sliten bakfylleuppsyn och en ganska laid back stil, både som ståuppare och som programledare för Insomniac. Stilen funkar väl ihop med skämten som har samma bakfyllenkaraktär över sig. Ibland kan Attell vara lite intensiv och högljudd, men för en publik med en öl eller två i kroppen är det optimalt och går utan tvekan hem.

I framträdandet slipper inte publiken alkoholen, även om de skulle vilja. De flesta av hans skämt som betas av handlar om just alkohol, brudar, vardagspartyn, lodisar, polare och sex i olika former. Inte nog med att han behandlar mina favoritämnen, så är Attells skämt också mycket bra tajmade och skrattframkallande. Även ofta hyfsat grova, men han lyckas hålla ner vulgäriteten och uppe underhållningsvärdet genom att inte ta upp för många snuskiga detaljer. Detta resulterar i att vem som helst över 18 (med lite erfarenheter av festande) kan relatera och ha kul åt hans anekdoter. Frågan är dock hur många förutom jag som utropar "Haha, precis så är det!" åt ett av hans öppningsskämt: "I make my own fun. Like today: Im sitting on the couch, right, my dog is licking himself, I'm touching myself, right. We catch each others eyes - we both start laughing."

Personligen gillar jag snubben, han är laid back, har en skön stil och är allmänt snabb i käften. Detta framträdandet håller sig hyfsat i paritet med andra komiker som deltagit i samma programserie, men det är lite för kort för att man skulle vilja betala för det. Den underbara världen av fildelning och piratkopiering gör dock att man slipper det, och trots allt får ett redigt gott skratt på ...öh.. köpet.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut