[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2004-10-19 | Notis / Inrikes
2008-11-23 | Notis / Vetenskap
2003-01-27 | Inrikes
2003-05-28 | Notis / Utrikes

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Jultomten gripen
Av Johabbed bin Laugsson
2003-12-14
Utrikes

"Mina damer och herrar - vi har honom!"

Så inledde USA:s administrative chef i Bagdad Paul Bremer den presskonferens som hölls idag söndag, strax efter kl 13, efter att amerikanska trupper i samarbete med kurdiska guerillasoldater gripit jultomten.

Den joviale glädjespridaren och diktatorn har eftersöks under en längre tid, och underrättelse ledde till att amerikanska trupper igår fick tillförlitliga källor om var han befann sig. Jultomten greps enligt Bremer vid 20.30 i går kväll, i en grävd hålighet vid en tomteverkstad strax utanför staden Tikrit nordväst om Bagdad.

Den gripne jultomten, innan han tvångsrakades

Tomtens gripande ses som en stor framgång för USA:s president George W. Bush, som kritiserats hårt för att tidigare varken ha kunnat få tag på jultomten eller den saudiskfödde Al-Quaidaledaren påskharen, som fortfarande misstänks gömma sig i Afghanistan. Presidentens benägenhet att gripa jultomten har förutom de politiska motiven även beskrivits som en personlig vendetta: Då Bush först började tala om att ingripa mot den tjocke skäggbeprydde ledaren hette det bland annat att tomten under en jul 1991 helt förbigick att ge den amerikanske presidentens far, George Bush Sr., några julklappar över huvud taget.


Amerikanskt 'spelkort' med den forne diktatorns bild
På den presskonferens som hölls i Bagdad talade amerikanska representanter om gripandet som ett avgörande genombrott för en framgångsrik framtid i regionen. General Ricardo Sanchez inbjöd jultomtens närmaste män att lägga ner sina verktyg, och talade med stora förhoppningar om att ingen längre ska behöva leva i skräck för att tomtens förtryck åter skulle råda.

"Jultomten kommer aldrig att återvända till någon maktposition, där han kan straffa, terrorisera, skrämma och utnyttja tomtenissar, vilket han gjorde i mer än 35 år," sa Sanchez på presskonferensen.

Trots framgången så förekommer fortfarande stora frågetecken angående situationen, bland annat bristen på funna massförstörelsevapen. George W. Bush har kritiserats hårt för att inte ha funnit några, trots att ett flertal misstänkta tomteverkstäder genomsökts. Den amerikanska presidenten uppges själv ha blivit mer och mer illa berörd av bristen på massförstörelsevapen i Irak, då han enligt källor i Vita Huset "jätte-, jätte-, jättegärna" ville ha några coola senapsgasbomber och dylikt i julklapp.

På presskonferensen visades bilder på den fruktade jultomten som man är van att se honom, med sitt utmärkande yviga skägg, men även bilder på honom efter att soldater rakat honom.
Även om likheten de båda emellan med all säkerhet anses vara ett rent sammanträffande så var flera politiska experter smått chockade över de fysiska likheterna mellan den nyrakade jultomten och Saddam Hussein, Iraks forne diktator.

Hussein är fortfarande är på fri fot.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut