[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2003-05-28 | Notis / Ekonomi
2006-02-25 | Notis / Inrikes
2006-10-02 | Notis / Utrikes
2003-05-12 | Kultur & Nöje

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Bok: Två nötcreme och en moviebox
Av Jan Karlsson
2003-12-17
Recensioner
Genre: Nostalgihumor
År: 2003
Längd: 269 sid.
Författare: Filip Hammar & Fredrik Wikingsson
Betyg:3 av 7Betyg:3 av 7Betyg:3 av 7Betyg:3 av 7Betyg:3 av 7Betyg:3 av 7Betyg:3 av 7
Betyg: 3 av 7 Christer Pettersson
Två nötcreme och en movieboxFilip Hammar och Fredrik Wikingsson har tidigare råkat i blåsväder för sitt ”jävlas-med-folk-tills-det-inte-är-roligt-längre”-program Ursäkta röran, vi bygger om och nyligen avslutade de första säsongen av High Chaparall Parallellt med detta har de också släppt en alldeles fantastisk bok, vid namn Två nötcreme och en moviebox – Hisnande generaliseringar om vår uppväxt i DDR-Sverige.

Alla dessa dagar då jag stilla legat och tänkt ”Oh du härliga åttiotalsuppväxt, kom tillbaka till mig i bokform.” har nu givit lön för mödan. När jag först satte mig ner för att läsa Två nötcreme och en moviebox, visste jag inte vad jag skulle ha för förväntningar. Trodde väl att det skulle vara skumma utsvävningar och småfyndiga liknelser a la ”kommentatorspåret” till High Chaparall som gått på femman under hösten. Med ryggen rak och jävligt stor käft kan jag ärligt säga att det är det bästa svenskproducerade programmet som visats på tv, och trodde nog att boken skulle hamna någonstans mellan bra och fedt i betyg. Efter ett par sidor insåg jag att betyget skulle bli högre än så.

Filip och Fredriks (hädanefter F&F) bok inleder med ett par sidor ursäkter för innehållet senare i boken. Det är väl kanske inte så vanligt av författare att be om ursäkt för vad de skrivit, men som svensk känner man igen bortförklaringar och ursäkter redan innan något sagts. Detta gjorde att jag direkt fick en känsla att det här kommer bli bra, så äkta och så svenskt och nostalgiskt det bara kan bli.

F&F begränsar sig till att beskriva sina egna uppväxter fram till och med 1:e juli 1993, då de anser att DDR-Sverige övergick till att vara bara Sverige i och med att statliga Televerket övergick till privatägda Telia (som bland annat innebar en snyggare logga). Tiden fram till dess beskriver de i detalj från olika aspekter, men sedda ur en normal medelsvensk pojkes ögon. De betar av omklädesrumshumor och aktiviteter; videons intåg i folkhemmen; olika typer av kompisar, efterrätter, tv-program; mellanstadie-, högstadie- och gymnasieskoltidens val och kval. Ja, helt enkelt allt som är så karaktäristiskt som möjligt för 70- och tidiga 80-talsgenerationens uppväxt. Igenkänningsfaktorn är mycket hög och mången gång under läsningen blev jag chockad av deras pricksäkerhet och läskiga förmåga att beskriva händelser och företeelser mitt liv in i detalj.

Innehållet i boken är verkligen svårt att beskriva med några meningar, F&F täcker kort sagt det mesta. Det är inte nödvändigtvis så att man asgarvar hela boken igenom, snarare ett någorlunda konstant flin och ett antal garv här och där. Det blir även lite komiskt i stil med High Chaparall när de slänger in amerikanska uttryck och ord titt som tätt, något som gör att texten känns modern och lättläst. Det är inget grepp som en Svenskalärare skulle uppskatta eller condona, men vem fan bryr sig om det? Det är ju läsaren som skall få sig en tillbakablick i sin uppväxt, och då lär det knappast kännas äkta med skolbokssvenska i dryga kommentarer eller löptext.

Sammanfattningsvis kan jag säga att det är den mest underhållande bok jag läst på länge, och den väcker verkligen gamla minnen till liv på ett fyndigt och lustigt sätt. Tro mig, en mer äkta eller bättre beskrivning av din egen uppväxt är svår att hitta. Det märks verkligen att det ligger mycket research bakom skrivandet och det resulterar helt enkelt i en jävligt bra bok.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut