[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2003-01-27 | Ifylles
2003-01-06 | Notis / Vetenskap
2003-11-05 | Notis / Ekonomi
2005-03-14 | Notis / Meddelanden

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Aftonbladet och Big Brother-Linda
Av Kapten Haddock
2004-01-08
Dokument
Kvinnan vars omåttliga popularitet aldrig dör - Big Brother-Linda - lyckades få 5,1% av Aftonbladets läsare i omröstningen om Årets Kvinna. I och med att Aftonbladet varit den främsta källan för intressanta och djupgående analyser och intervjuer av ovannämnda kvinnas liv så är det inte så konstigt att fem procent av läsarna hjärntvättats. Vi tänkte i detta dokument göra en liten genomgång av vad som publicerats, när och i vilket sammanhang för att i framtiden kunna använda resultatet i liknande hjärntvättningar här på boyahed.com. Eller nåt.

Först och främst så är detta ett försök att visa hur bisarrt och sjukt Big Brother-Linda-fenomenet är. Linda är en storbystad blondin med samma dröm som många andra i dagens mediakåta samhälle – att bli kändis, och det jävligt snabbt. Med ankomsten av Expedition:Robinson i Sveriges Television för ungefär sex år sedan så blev det helt plötsligt möjligt för vem som helst att få sina Warholska ”fifteen minutes of fame”, och eftersom det var ett så lyckat koncept så var det oundvikligt med liknande program med andra teman.

Vi såg Baren, På rymmen, Villa Medusa, Farmen, Mullvaden och flera andra dokusåpor dyka upp, äga, och försvinna. Big Brother-såpan var ett format som redan körts i Holland och när det kom till Sverige blev det väl inte en omedelbar succé. Först till säsong två kunde man börja snacka om super-b-kändisar, och redan innan säsong tre startade kunde man se i deltagarlistan att Linda Rosing, då 29, skulle ansluta till eliten av b-kändisar snabbt efter att hon åkte ut. Blond, stora lökar och blåst var nog de flesta tittarnas första intryck. Nåväl, det här är ingen diss mot Linda, hon för göra vafan hon vill, det här är en betraktelse av Aftonbladets rapporteringar av Lindas vilja att göra vafan hon vill.


Avgränsningar


Eftersom rapporteringen om just själva programmet Big Brother var oundviklig så har vi valt att inte ta med några artiklar med summeringar av tiden då Linda var inne i huset, om det inte uteslutande handlar om henne eller hennes gärningar. Listan med artiklar om Linda sträcker sig således från 26:e januari 2003 till dags datum, 8:e januari 2004.


Listan


2003-01-26: "Jag skäms inte för min kropp"
Daniel Nyhlén

Det första telegrammet om Linda Rosing, skrivet av skvallerjournalisten nummer ett, Daniel Nyhlén. Det är nu vi förstår att Linda kommer att synas högt på b-kändishimmeln; Telegram signerat Nyhlén samt ett avslöjande att hon har poserat naken i en herrtidning. Maffig start.

2003-03-11: Kärleksparet har splittrats
Sofia Larsson

Första artikeln exklusivt om Linda och hennes nyfunna kärlek Micke. Efter att en gallervägg smällts upp mitt inne i huset och de hamnat på varsin sida säger Linda att det är ”Det värsta som kunde hända”.

2003-04-24: Linda åkte ut i Big Brother i kväll
Mattias Lundell

Linda fick lämna huset, och blir medveten om att bilderna på henne och Micke i ljuv älskog har sänts i tv. Hon bekräftar också att det är allvar mellan henne och herr Don Juan.

2003-04-25: Linda blev chockad
Linda Hjertén

Att det är en chock att komma ut från att vara instängd i tre månader till en jublande pöbel är nog inte så svårt att förstå, men Aftonbladet vill verkligen att vi ska förstå. Fröken Rosing får tala med psykolog, och vi får veta vad psykologen tänker och tycker om fenomenet.

2003-04-26: ”Känns konstigt att se sig själv ha sex på tv”
Chat

Första chat-sessionen med Linda blir som vilken annan chatt fjortisar, småbarn och kändisar emellan. Intressant är svaret på frågan om hon kommer stanna i Stockholm eller tänka sig flytta till Micke i Norrland: ”Och, nej, någon kändiskap kommer inte att hålla mig kvar här.”

2003-04-26: - Folk kanske spottar på mig
Klas Lindberg, Lotte Fernvall

Utan jobb och bostad låter Aftonbladet Linda fundera på sin tillvaro på en helsida, och hon konstaterar stolt att hon inte ska åka med på Big Brother-turnén utan istället träffa och ta hand om sina barn.

2003-04-30: Nu vill Linda stanna hemma
Maria K Broman

Samma konstaterande som ovan, håller fortfarande hårt på att inte åka på bartenderjobb och liknande till förmån för sina barn.

2003-05-08: I kväll återförenades Micke och Linda
Caroline Olsson

Micke har blivit utröstad ur huset snart får de båda träffas igen! Underbart! Hela svenska folket tackar för förtydligandet, vi som trodde att de inte fick träffa varann efteråt!?

2003-05-09: Linda fick trösta sin Micke efter chockbeskedet
Björn Solfors

Micke har fått reda på att hans farmor dött, och Linda får trösta honom. Avslutas med ytterligare en kommentar om att deras förhållande är på riktigt och kommer att funka.

2003-05-10: ’En tv-tittare gav mig en lägenhet’
Tobias Lindner

En tittare hörde av sig och lät Linda hyra en lägenhet i Stockholm, som hon inte har några planer på att flytta ifrån: ”Nej, jag älskar Stockholm, stan är mitt liv”. Verkar lovande för deras förhållande!

2003-05-12: Linda flydde från festen
Daniel Nyhlén, Björn Solfors, Annika Sohlander

Tre duktiga journalister fick äran att skriva om den vilda segerfesten som blev alldeles för mycket för Linda. Micke tog dock hand om Linda och de drog snabbt därifrån, utan att ta med sig sina jackor. Herrejisses, måste ha varit en ruskigt vild fest.

2003-05-19: ”Jag ångrar att jag varit så full”
Chat

Dagen efter att Kanal 5 visat en timslång dokumentär om fröken Rosing (328000 tittare) satte sig hon åter i chattstolen för en föga givande session enligt konstens regler. Beskrev sig själv med tre ord såhär: ”Spontan, ärlig, öppen och omtänksam också.”

2003-05-28: Linda: Brösten gör mig snygg
Daniel Nyhlén

Linda väljer nu att i Aftonbladet tala ut om sin bröstförstoring, och vi får reda på att hon har 0.75kg extra i vartdera bröstet. Aftonbladet undrar över hennes råd till unga som funderar på att operera sig, och det ger detta motsägelsefulla svaret: ”De ska ju inte operera sig så de ser ut som Barbie.”

2003-06-05: "Jag flyttar till Micke - om jag får ett jobb"
Tobias Lindner

Aftonbladet står för en gratis annons i och med denna artikel där Sverige får veta att Linda inte kan flytta upp till Micke om hon inte får ett jobb i Luleå. Kom igen nu arbetsgivare, rädda deras kärlek – ge Linda ett jobb!

2003-06-05: Linda: Jag ser sexigare ut
Daniel Nyhlén

Läppförstoring på Big Brother-stjärnan, och ”Som enda tidning är Aftonbladet med när ingreppet utförs.” Exklusivt värre med andra ord! Linda blir nöjd med resultatet trots att Aftonbladets ”efter-bild” snarare fungerar som ett avskräckande exempel.

2003-07-06: Lindas & Mickes kärleksmode
Agneta Elmegård

Efter en månad på latsidan blev Aftonbladet lite kreativa och kom på ordet ”kärleksmode”, och vilka bättre att gestalta det än Micke och Linda?

2003-07-27: Festandet har knäckt Linda
Tobias Lindner

Hårt festande har resulterat i en penicillinkur för Lindas del, och Aftonbladet beskriver Linda som en ”nykläckt såpastjärna” på dagen sex månader efter hennes tv-debut.

2003-08-02: Lindas tv-dröm blir verklighet
Maria K Broman

Utvik i Café, deltagande i Fortet och nytt jobb i tv på Kanal 5 till hösten. Hon har också ”äntligen” tillfrisknat efter hela fem dagars förkylning.

2003-08-06: "Big Brother" - Linda är hemlös
Daniel Nyhlén

En godbit som Aftonbladet sparat på ett tag, Linda är hemlös sedan ett par veckor. De har vid det här laget lärt sig att en lagom dos Rosing är en artikel i veckan.

2003-08-14: Linda akut opererad
Daniel Nyhlén

Äggledarinflammation leder till ambulans till sjukhuset för operation. Enorm smärtsamt, enligt Linda själv. Kan tyvärr (turligt nog?) inte sätta mig in i den situationen, däremot är det en ganska underhållande faktaruta i slutet: ”Bakterierna överförs via samlag.”

2003-08-21: ”Det smakar som det luktar – illa”
Susanne Nylén

Aftonbladet fortsätter försörja Linda i och med detta test av surströmming där Maud Olofsson och Lasse Eriksson också deltager. Linda gav alla sorterers surströmming endast ett plus.

2003-09-26: Big Brother-Linda och Micke: ”Vi tjafsar om att ställa upp på bilder”
Ej angivet

Ett fåtal kändisar intervjuas om deras förhållanden och vad de gör för att hålla sams. Linda svarar att de kommer bra överens om i stort sett allt, men i slutändan är det oftast Micke som bestämmer.

2003-09-29: Linda och Micke har gjort slut
Annika Johansson

Tre dagar senare har de gjort slut. Funkar inte längre. Micke konstaterar att det inte finns så mycket att säga om det. Aftonbladet tycker annorlunda och repeterar beskedet om och om igen i artikeln.

2003-10-29: Nakenbilder chockar "Big Brother"-Linda
Daniel Nyhlén

Nakenbilder tagna i smyg på fröken Rosing och hennes nye pojkvän publiceras i ”Veckans Nu!” och Linda rasar. Tidningen (med bilderna uppslagna) visas även i Aftonbladet, men det är visst inga problem. Hon säger att hon inte kommer vidtaga några rättsliga åtgärder. Istället väljer Linda att… [hoppa förbi nästa för fortsättning]

2003-11-08: Hotar sprida sexbilder på tv-stjärnan
Daniel Nyhlén

En pojkvän från när Linda var 14 (och pojkvännen 16) meddelar henne att han tänkt sälja bilderna till högstbjudande, något som Linda skarpt ogillar. ”Linda Rosing tror att många ungdomar roar sig genom att ta sexbilder på varandra, men säger: - Även om det verkar spännande så säg nej.”

2003-11-26: Linda gifter sig med nya kärleken
Daniel Nyhlén

[forts.]…I stället väljer hon att gå ut i samma tidning som publicerat smygtagna nakenbilder på henne och berätta om sitt kommande giftermål med f.d. fotbollsspelaren Håkan Spjuth. ”De bad mig om ursäkt för [nakenbilderna] och jag har förlåtit dem” säger hon och Aftonbladet ger ytterligare gratisreklam för ”Veckans Nu!”

2003-12-05: Linda viker ut sig – som tomtemor
Daniel Nyhlén

Tro det eller ej, men än en gång ges utrymme för ”Veckans Nu!” och nakenbilder på Linda. Denna gången är hon dock med på dem och är kroppsmålad att se ut som tomtemor. Tre stycken artiklar om ”Veckans Nu!”, alla skrivna av Daniel Nyhlén. Ser ni något samband?

2003-12-22: Ett ögonblick, Linda Rosing
Annika Johansson

Kort telefonintervju om Lindas nya utvik i Slitz, hon berättar om plåtningen som var förlagd till ett hotell i Köpenhamn. Det var tydligen ”Playboy-stuk” på bilderna. Likt alla andra utvikningsbilder i Slitz, då?

2003-12-23: Nu blir Linda Playboybrud
Daniel Nyhlén

Ja, hennes dröm gick till slut i uppfyllelse (till viss del), nu när artikellistan närmar sig sitt slut. Hon blev Playboy-brud, i den mening att hon ska vara modell för Playboys accessoarer här i Sverige. Underkläder, smycken och så vidare. Den riktiga drömmen är att bli Playmate of the Year och att få träffa Hugh Hefner.

2004-01-01: Big Brother-Linda slagen blodig
Anna Lindström

På nyårsafton blev det catfight Linda och två andra kvinnor emellan och Linda "slogs blodig"; När hon blev utförd av vakterna och ramlade fick hon ett skrapsår på knät som måste ha blött något hemskt!

SammanfattningSom ni lagt märke till är det en herrans massa artiklar som skrivits om Linda i Aftonbladet. Inte mindre än 15 olika journalister har deltagit i skrivandet av 30 artiklar under det gångna året. Det känns som mycket mer än så, men det beror på att Aftonbladet inte är de enda som är duktiga på att exploatera ett ”aktuellt” ämne. Alla dagstidningar, kvällstidningar, veckotidningar, magasin, tv-program, webbsidor etc etc har dragit sina lastbilslass till stacken.

Linda har blivit ett stort fenomen som garanterat kommer att leva kvar ett tag till på löpsedlarna. Hon är en av endast ett fåtal dokusåpadeltagare som lyckats hålla sig kvar längre än de förbestämda femton minuterna. Robinson-Robban, Robinson-Emma, Baren-Meral och Linda är de fyra som lyckats bäst med att hålla sig kvar. Robban kan nog nästan betraktas som outstanding då han hamnat på löpsedlarna med jämna mellanrum i cirka sex år.

Imponerande får sägas, men det visar också hur fattig journalistiken har blivit på många håll. Aftonbladet är i det fallet, precis som Robban, outstanding. ”De skriver vad folk vill ha” är kanske det främsta argumentet, och självklart är det så till en viss grad. Det tråkiga är att folks förväntningar på innehållet i tidningarna går ner i takt med att det skrivs fler dokusåpaartiklar. Vi har helt enkelt hamnat i en ond cirkel som är svår att ta sig ur.

Nåväl, detta var en reflektion över Aftonbladets bisarra rapporterande kring Big Brother-Lindas liv och leverne. Hoppas ni kan se det sjuka i det hela, för det är verkligen bisarrt roligt att se ett mentalt förfall hos journalisterna på en av Sveriges största tidningar.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut