[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2005-03-21 | Guide
2005-05-13 | Lyrik
2005-10-31 | Notis / Politik
2002-12-09 | Boyahed tipsar

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
TV: The Office
Av Johan
2004-01-27
Recensioner
Genre: Mockumentär/Komedi
År: 2002
Längd: 12x29 min
Medverkande: Ricky Gervais, Stephen Merchant
Betyg:4 av 7Betyg:4 av 7Betyg:4 av 7Betyg:4 av 7Betyg:4 av 7Betyg:4 av 7Betyg:4 av 7
Betyg: 4 av 7 Christer Pettersson
The OfficeGästskribent Johan Åhlund från finch.se tar en titt på brittiska "The Office":

En pseudodokumentär tv-serie om personalen på ett företag som säljer papper till andra företag? Vem kunde ha trott att detta skulle komma att bli förra årets mest omtalade och emotsedda utländska komediserie. Den sändes på Svt och veckorna innan premiäravsnittet snackade alla tv-kritiker och krönikörer om den. Man trissade upp förväntningarna rejält. Dessutom såg man till att få med korta artiklar om serien i dagstidningarna var och varannan dag innan premiären.

The Office ger sken av att inte följa något manus. Dess styrka är att den känns helt oförutsägbar. Man skildrar den gråa vardagen på kontoret i den lilla hålan Slough och speglar de olika personernas egenskaper och karaktärer. Just karaktärerna är mycket raffinerat utformade. Genom att observera dem känner man snart igen några av deras egenskaper och applicerar dem på sin egen umgängeskrets. Humorn är av den mer tillbakadragna och diskreta typen. Observationshumor är en passande term. Sällan skrattar man rakt ut, utan man fnissar lite här och där när man gör sina egna observationer. Faktum är att serien blir bättre den andra gången man ser den. Serien har många höjdpunkter men roligast är definitivt Brent och bråken mellan Gareth och Tim.

Man kan inte tycka illa om den blyge och dumsnälle Tim. En kille på trettio som verkligen insett att livet inte blir bättre än att slava på ett kontor omgiven av idioter för taskig lön. Det enda som håller honom uppe är receptionisten Dawn samt en aldrig sinande lust att jävlas med Gareth.

Bossen som ska se till att hålla skutan på rätt köl, David Brent är också en helt oslagbar karaktär. Oerhört tragisk, med ett popularitetsbehov som saknar motstycke. Någonstans i en artikel läste jag att ”den mannen kan få kvinnor att bli lesbiska på två minuter”, jag tvekar inte ett ögonblick efter att ha sett alla 12 avsnitten. Hans självsäkerhet vet inga gränser och att lära sig av sina misstag, det existerar inte i hans värld. Den sanslöse Brent spelas genialt av Ricky Gervais, som också ligger bakom serien.

Som om det inte vore nog att ha en chef som saknar alla normala egenskaper som man kan kräva, finns det dessutom en totalt ohämmad rövslickare som hela tiden backar upp honom. Det är här som Gareth Keenan kommer in i bilden. Kan det finnas nåt värre än en självupptagen stridspitt som hela tiden fjäskar för en idiot? En person som dessutom inte inser att han driver de övriga på kontoret totalt galna? Eller som han beskriver sig själv på sin eminenta hemsida (som du kan hitta här), ”My life is like Ibiza Uncut” Gareth Keenan spelas helt fenomenalt bra av Mackenzie Crook, jo man kan faktiskt heta så. En brittisk komiker som i verkligheten håller på Arsenal och som samlar på Star Warsfigurer när han inte spelar in film med Johnny Depp eller Christina Ricci.

Mot slutet, eller rättare sagt i avsnitt sex kommer en av seriens enda normala personer in. Vi snackar om David Brents nya chef. Neil Goodwin var namnet och han blir chef över Brent och får ansvar att städa upp efter dennes fiasko. Neil är en hyvens kille, en chef med bra egenskaper som dessutom får personalen på sin sida samtidigt som han driver Brent till vansinne.

Av de 12 avsnitten finns en del guldkorn. Personligen skrattar jag inte ihjäl mig, men vissa episoder är geniala. Som i avsnitt tre när Brent kraschar en motivationskurs genom att åka hem och hämta sin gitarr. Låten Freelove Freeway ska jag sent glömma, det är säkert! Episod 4 i säsong två är även den obetalbar med Brent som motivationskonsult.

The Office repriseras nu på tv och dvd´n finns båda att köpa eller att hyra i välsorterade videobutiker. Ett besök på den officiella hemsidan är ett måste! Den är förbannat bra gjord och mycket underhållande.

”David Brent is a sad idiot, going through a mid-life crisis and suffering a job he is not proud of”
- Ricky Gervais, seriens skapare och huvudperson om sin karaktär.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut