[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2005-03-24 | Boyahed tipsar
2007-12-03 | Photoshop
2004-12-15 | Notis / Sport
2005-03-07 | Inrikes

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
ELISABETH TARRAS-WAHLBERG, pressansvarig för kungahuset
Av Johabbed bin Laugsson
2004-02-09
Ett

Kung Carl XVI Gustaf har ännu en gång skapad en smärre skandal då han i en intervju med Ekot uttalade sig positivt om diktatorn Hassanal Bolkiah, sultan av Brunei, som kungen gjorde statsbesök hos.
- Det hela handlar så klart om ett missförstånd. Kungen trodde att han befann sig i Örebro.
Örebro?
- Precis. Sådana här saker har ju hänt tidigare.
Du syftar på tillfällen som när kungen sa "kära örebroare" till en folksamling i Arboga, eller när hans höghet blandade ihop Lunds och Uppsalas universitet?
- Exemplen är många. Stressen är stor och misstag görs. Bara för någon månad sedan hände det precis motsatta som den senaste incidenten, under ett möte i just Arboga.
Det motsatta? Förklara.
- Kung Carl Gustaf höll ett tal, och jag antar att han hade det här aktuella framtida statsbesöket i tankarna. "Kära förslavade medborgare i diktaturen Brunei," började kungen. "Förlåt, Arboga." Men sedan fortsatte talet som vanligt, och ingen anmärkte på det.
Men kungen ska ju ha sagt att sultanen hade en "kolossal närhet till folket". Menar du då att han skulle ha syftat på något kommunalråd i Örebro, eller liknande?
- Vem vet, egentligen? Kungen säger så mycket. Det som är viktigt i sammanhanget är ju att hans majestät inte menar något illa - frågan är ju om hans höghet ens ser närhet till folket som något positivt eller eftersträvansvärt alls.
Han har alltså i så fall inte alls gett diktatorn någon komplimang?
- Inte nödvändigtvis, nej. Nu har jag själv inte hört uttalandet, men jag vet att kungen allt som oftast lägger in en högst kunglig och klassriktig fnysning innan han använder just ord som "folket".
Du anser alltså att rabaldret är överdrivet?
- Precis. Som sagt, kungen menar inget illa, och många av hans framträdanden görs under stor tidspress. Dessutom är han ju som vi alla vet ganska rejält bakom flötet.
Det har ju varit mycket kontroverser kring det svenska kungahuset på sistone; kungen har älskarinnor, prinsessan Madeleine hamnar i krogslagsmål, drottning Silvias far var nazist, prins Carl-Philip är smyghomosexuell, och kronprinsessan Victoria är gravid och fadern en okänd 45-årig bulgarisk luffare som doftar billigt rödvin. Jobbet som hovets pressansvarige måste vara stressigt just nu.
- Det är det. Alla saker du just nämnde är ju dock så klart allmänt vedertagna sanningar, så dem känns det inte som jag behöver kommentera nåt mer.
Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?
- Att den här hysterin över gammalt hederligt diktaturshyllande lugnar ner sig, så vi hårt ansatta adelspersoner får ägna oss åt vår dekadens ifred. Och att jag hinner till ner salongen innan maten kallnar; Jag tror bestämt det vankas stekta sparvar till middag.

Elisabeth Tarras-WahlbergKung Carl XVI Gustaf
(här med tygkänguru och tjock scout)
Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut