[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2002-12-09 | Topp 5
2006-11-01 | Notis / Inrikes
2008-08-11 | Notis / Sport
2003-02-17 | Topp 5

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Lathund för latare studenter
Av Jan Karlsson
2002-11-25
Guide
Så, tipsen du fick i förra artikeln räckte inte till? Du är fortfarande lat och har till och med blivit latare? Lugn, här kommer lite mer tips till hur du klarar din skolgång utan minsta ansträngning.

Nu har det gått knappt ett och ett halvt år sedan jag började läsa på högskola för att någon gång i framtiden kunna få ett fint och respektabelt jobb. Som ni säkert förstått ligger inte själva pluggandet mig varm om hjärtat och därmed har jag också utvecklat olika metoder för att slippa undan just pluggandet. Några av dessa metoder hittar i förra numret av boyahed.com. Här kommer fortsättningen:

Så fuskar du på bästa sätt!


Jag har nu sammanställt ett par olika tekniker du kan använda på grundskola, gymnasie eller universitet/högskola och redovisar dem här nedan. Värt att nämna är att alla metoder är beprövade av mig och har fungerat vid olika tillfällen och situationer. Teknikerna är betygsatta och är uppräknade utan inbördes ordning.

---


"Polaren"Beskrivning:Du låter någon annan skriva en uppsats el. motsvarande mot någon form av betalning. Du kan även använda Internet som "polare", men det är mycket vanskligt då de flesta skolor har stor koll på vilka färdiga uppsatser och essäer som finns på nätet. Det är bättre att använda en vän eller "han-som-går-att-utnyttja-utan-att-han-säger-något-om-det"-killen. Ta gärna en person från en annan skola.
Används när:Du skall lämna in en hemuppgift/uppsats/hemtenta.
Passar bäst på:Gymnasie/Högskola
Fördelar:Du får allt klart och behöver inte röra ett finger.
Nackdelar:Om du haft en lärare länge så känner han/hon ditt språk och din stil, varför det är ganska lätt att bli avslöjad. Dock kan du gå igenom uppsatsen och formulera om vissa meningar och på så sätt göra den "din".
Betyg:3+


---


"Lappen"Beskrivning:En gammal hederlig fusklapp, gärna skriven på dator och med litet teckensnitt, då du får plats med mer på lappen på det sättet. Fusklappen har hjälpt mig på otaliga tyskaprov.
Används när:Du har prov eller läxförhör. Prov är att föredra, läraren är inte riktigt lika uppmärksam då.
Passar bäst på:Grundskola/Gymnasie
Fördelar:Du behöver bara kunna det väsentliga, detaljerna skriver du på lappen.
Nackdelar:Kan vara svår att gömma under provets gång, spciellt om det är en liten sal med få elever i.
Betyg:4


---


"Gummit"

Bäst i test!
Beskrivning:Du samarbetar med en eller flera andra elever. Du skriver vilken fråga det är du inte kan svaret på, på den platta sidan av ditt suddgummi. Gummit bör vara av den lite större typen och ha lite papper på, som du kan dölja det skrivna med. När du skrivit, skickar du gummit till din kompanjon och får snart tillbaka det med rätta svaret på.
Används när:Du har prov och du har villiga "medhjälpare".
Passar bäst på:Grundskola/Gymnasie
Fördelar:Väldigt säkert och svårt för läraren att upptäcka, då han bara tror att ni lånar varandra suddgummit.
Nackdelar:Du måste ha en medhjälpare.
Betyg:5


---


"Toalöparen"


Beskrivning:Du har gömt en fusklapp eller en bok på toaletten och springer in på toaletten då du behöver svar. Lämpligtvis gör du alla frågor du kan på provet först, sedan går du på toa och samlar in svaren på de kvarstående frågorna.
Används när:Du har prov.
Passar bäst på:Gymnasie/Högskola
Fördelar:Om du gömmer lappen/boken väl, t.ex. bakom spegeln på toan är fusket väldigt svårt att upptäcka.
Nackdelar:Alla provsalar har inte toaletter, och om så inte är fallet är det väldigt svårt att få tillstånd att gå utanför salen för att "uträtta sina behov". Dessutom omöjligt att gå fler än två gånger till toan utan att läraren blir misstänksam.
Betyg:2


---


"Miniräknaren"


Beskrivning:Du har en miniräknare som klarar att skriva program i. Du skriver helt enkelt in en massa formler och nödvändiga detaljer t.ex. i slutet på ett färdigt program.
Används när:Du har prov i matte, teknologi, kemi eller biologi.
Passar bäst på:Gymnasie
Fördelar:Du kan skriva in precis vad som helst och hur mycket som helst (tills miniräknarens minne tar slut). Väldigt osannolikt att du blir upptäckt.
Nackdelar:Kan bara användas då miniräknare är tillåtna. Dessutom kostar denna typen miniräknare ca 700-1500kr.
Betyg:4


---


"Gluttaren"Beskrivning:Du tittar lite diskret över grannens axel och skriver av vad personen i fråga skriver.
Används när:Du har prov eller läxförhör.
Passar bäst på:Grundskola/Gymnasie
Fördelar:Få. Fungerar bra om du sitter nära någon plugghäst.
Nackdelar:Lätt att bli upptäckt och ganska vanskligt, då de flesta elever runt om dig förmodligen är dummare än du.
Betyg:1+


---


"Marginalen"


Beskrivning:Om du har tillåtelse att ha böcker till provet, kan du preparera dem genom att skriva lite i bokens innersidor och marginaler.
Används när:Du har prov eller läxförhör.
Passar bäst på:Gymnasie/Högskola
Fördelar:Du kan skriva vad som helst, enkelt att komma åt. Skriver man i boken nederkant kan man enkelt bläddra fram rätt sida.
Nackdelar:Det är inte alltid du får ha böcker med dig. När det väl händer kan läraren göra stickprov, och har du otur åker du dit.
Betyg:2


---


"Handen"Beskrivning:Du skriver det du behöver komma ihåg på insidan av handen. Denna metod är oftast den sista desperata och prepareras då man är på väg in till provsalen.
Används när:Du har prov eller läxförhör.
Passar bäst på:Grundskola/Gymnasie
Fördelar:Snabbt och enkelt.
Nackdelar:Du får plats med väldigt lite och måste dessutom vara försiktig så du inte smetar ut det skrivna.
Betyg:3


---


"Sjuklingen"Beskrivning:Du ringer in och anmäler dig sjuk dagen innan provet. På det sättet blir det trovärdigare än om du är borta samma dag. Sedan pratar du med dina förtrogna om vad som ingick, och gör provet i efterhand.
Används när:Du har prov.
Passar bäst på:Grundskola/Gymnasie
Fördelar:Du får lite ledig tid, och du får reda på vilka områden som täcks på provet så du kan plugga lite på dessa områden.
Nackdelar:Osäkert. Har du tur får du ett enklare prov än de andra, och har du otur får du ett svårare.
Betyg:2


---


"Mobilen"Beskrivning:Du har telefonen på vibrerande och skickar sms till någon annan i salen, eller till någon annan utanför salen som kan svara. En modernare variant av "Gummit".
Används när:Du har prov eller läxförhör.
Passar bäst på:Grundskola/Gymnasie/Högskola
Fördelar:Enkelt och relativt snabbt.
Nackdelar:Enkelt att bli upptäckt, då läraren lätt ser om du sitter och knappar på mobilen.
Betyg:3


---

Slutligen kan jag säga att jag prövat alla dessa metoder med lyckat resultat. "Gummit" och "Miniräknaren" är dock de som enligt min erfarenhet fungerat bäst. Med hjälp av "Miniräknaren" fick jag MVG i Teknologi B på gymnasiet och kan således kalla det en i allra högsta grad fungerande teknik. Har du några bra fusktips? Saknar du något på listan? Skriv en kommentar i vårt forum eller maila mig på karlsson@boyahed.com.

Som så mycket annat kräver dessa tekniker lite träning och finess, så ligg i, trots att det känns hårt. Snart kan också du fuska dig genom skolåren!

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut