[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2004-09-01 | Utrikes
2008-05-21 | Quiz
2003-07-23 | Notis / Inrikes
2006-03-20 | Notis / Ekonomi

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Tjetjensk terror fortsatt hot mot Putins semesterplaner
Av Johabbed bin Laugsson
2004-09-01
Utrikes
MOSKVA – Mardrömmen för Rysslands president fortsätter. De senaste tjetjenska terroroffensiverna – flygplansattentat, bomber, och det nyligaste gisslandramat – har i princip gjort det omöjligt för Vladimir Putin att få något lugn. När ett hundratal ryska skolbarn på onsdagen togs som gisslan i Beslan i södra Ryssland hände det som inte fick hända. President Putin tvingades ännu en gång avbryta en semester.

Det är den fjortonde semestern den ryske statschefen har tvingats avbryta sedan u-båten Kursk år 2000 sjönk i Barents hav. Vid det tillfället, då Putin in i det sista försökte stanna kvar på den semesterort vid Svarta Havet där han befann sig, var ingen terrorism inblandad. Men signalen var tydlig.


Är det där en Sputnik i dina bermudashorts eller är du bara glad att se mig?
Ännu en avbruten semester för Vladimir Putin
När Putin slappnar av vill han fan inte bli störd av petitesser som några hundra döda ungdomar.

De tjetjenska aktivisterna var uppmärksamma. Vladimir Putins semesterdagar var räknade, och varenda större aktion har senare resulterat i att presidenten tvingats återgå till det ämbete han så gärna, och så ofta, vill ta paus från.

När de två ryska passagerarflygplanen för en knapp vecka sedan störtade resulterade det i 89 förlorade människoliv. Och ännu värre, ytterligare en avbruten semester för Putin, vars tillflyktort var den samma som tidigare – turistorten Sochi vid Svarta Havet.

Han återvände i ilfart till Moskva, men efter en kort och intensiv arbetsinsats lugnade läget ner sig, och Putin reste ännu en gång iväg för att kurera sig i sin favoritbadort. Denna gång hann han knappt doppa fötterna innan nästa katastrof, gisslantagandet på grundskolan i Beslan, skedde.

Flera experter menar att det ligger en väldigt genomtänkt strategi bakom dåden.

“Det är tydligt att terroristerna vill se en sliten rysk ledare, en rysk ledare som inte är så utvilad som han skulle vilja vara,” säger Gregori Vlosnivok, expert på terrorism och insatt i tjetjenienfrågan. “Man vill ha en rysk ledare som lätt blir irriterad över småsaker, som spiller sitt morgonkaffe och får små raseriutbrott, och som kanske har lite skoskav.”

Andra menar att det faktum att terrordåden sammanfaller med presidentens semestrar helt enkelt beror på att Putin aldrig jobbar.

När gisslandramat är över hoppas Putin kunna ta igen de senare årens förlorade semestertid. Om inget oförutsett händer kommer han att resa tillbaka till sin turistort vid Svarta Havet, meddelar källor nära situationen. Ska den åter avbrytas krävs troligen fyrsiffriga dödstal.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut