[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2007-06-24 | Ifyllesång
2005-08-20 | Utrikes
2006-08-15 | Notis / Meddelanden
2006-03-08 | Kultur & Nöje

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Fylking: "Christer erkände mordet på Olof Palme"
Av Johabbed bin Laugsson
2004-10-09
Inrikes
STOCKHOLM. Gert Fylking är känd för att han brukar ropa ‘äntligen’, sin rosa träningsoverall och för att han torrjuckat Musse Pigg. Han utvecklade dessutom under åren en särskild relation med mannen som både fällts för och friats från århundradets svenska brott. Fylking gjorde under åren ett flertal dokumentärer för TV3 om och med Christer Pettersson, mannen som anklagats vara Olof Palmes mördare. De två blev vad man kan kalla vänner.


Är du skyldig? Va? Va?
Gert, Christer och en pilsner
Inga andra av Petterssons vänner hörde någonsin honom erkänna mordet på statsministern. Fylking, däremot, säger sig ha fått bekännelse på bekännelse.

“Christer erkände för mig,” säger han. “Jag frågade rakt av – ‘Är det hypotetiskt tänkbart att det kanske möjligtvis skulle kunna vara du som utfört mordet fast du inte minns det?’ Då grymtade han till lite,” berättar Fylking. “Hur mycket klarare besked kan man få?”


Gert tillbakavisar de som menar att han lagt ord i Christer Petterssons mun, och påpekar även att han faktiskt hört Christer med egna ord säga att han utförde mordet. Bekännelsen i fråga kom efter att Gert hoppat upp och ner på Christers säng och frågat honom om saken upprepade gånger ungefär sju timmar i sträck. “Jaja, för helvete. Vi säger väl att jag mördade honom då. Bara du håller käften och låter mig få sova nu,” var Pettersons exakta ord, enligt TV- och radiomannen. Han ler triumferande.

“Vid ett annat tillfälle frågade jag honom om han mördat Olof Palme, behövde nya skor och ville ha en sup. Han svarade jakande.”

Gert Fylking är tvärsäker. Han menar att Christer Pettersson inte bara med ord utan även med blickar, kroppsspråk och hostningar gång på gång lät göra gällande att han tar på sig det brott han så många gånger anklagats för. Att Gert är den enda som lyckats uttolka dessa signaler tillskriver han den nära relation de fått när Fylking bjudit Pettersson på spritpengar i utbyte för intervjuer.

Symbiosförhållandet de två emellan ledde år 2001 till ett skriftligt erkännande som inte var ett erkännande, då Christer Pettersson skrev under på en debattartikel författad av Fylking. Poliser förkastade snabbt bekännelsen – ett köpt erkännande från en person i ständigt behov av pengar till missbruk och som togs tillbaka omedelbart hade av någon anledning inte något större värde.

Att bekännelsen författades av just Gert Fylking ledde dock till ett nytt spår i Palmeutredningen, då man kom att fundera över Fylkings överdrivna intresse för fallet och för att få Pettersson att erkänna. Man undersökte bland annat om detta hade något samband med den man i rosa träningsoverall som flera vittnen sett röra sig i området kring Sveavägen på mordkvällen.
Off to lavemangs-SM!
Den seriöse journalisten Fylking


När ämnet tas upp blir Gert Fylking märkbart nervös och fortsätter än ivrigare att peka ut Christer Pettersson som den skyldige, med historia på historia om olika erkännanden. Han hastar att avsluta intervjun.

“Så sent som igår så besökte jag hans grav och passade på att fråga honom en gång för alla. ‘Om du är tyst och ligger kvar där så vet jag att du är skyldig,’ sa jag. Han låg kvar. Fallet avslutat.”

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut