[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2006-04-12 | Notis / Meddelanden
2007-08-29 | Photoshop
2005-03-07 | Inrikes
2008-05-18 | Notis / Politik

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
”Ny Zlatan” tar boulevärlden med storm
Av Johabbed bin Laugsson
2004-12-14
Sport
HALLSBERG. Det är inte bara i fotbollens förunderliga värld som tekniska ynglingar från förorten kan slå sig fram och bli storstjärnor. Jan Sikorski, boule-entusiast som spelar varje söndag i Hallsbergs stadspark, är bevis på att det händer även inom andra sporter. Femtioåttaåringen kallas av många för ”boulens Zlatan.” Precis som Ibrahimovic för fem år sedan håller Jan nu på att slå igenom på allvar och gå från talang – till stjärna.

Det är svårt att inte se likheterna. Utländsk bakgrund och ett hett, kontinentalt temperament blandat med en uppseendeväckande grundtalang. Men Sikorski börjar redan tröttna på de ständiga jämförelserna. När ämnet förs på tal vill han hellre belysa vad som skiljer dem åt.

”Zlatan är bara 23 år gammal och anfallare i ett av världens bästa fotbollslag,” påpekar Jan. ”Jag, däremot, är 58 år och spelar boule på amatörnivå en gång i veckan tillsammans med några arbetskamrater.”

”För guds skull, enda likheten är att vi båda har utländska efternamn.”

Det märks att den kaxiga attityd som gjort Zlatan så älskad också finns där, dold under en mjuk yta, hos Jan Sikorski. Han vill själv tona ner sin rebelliska kaxighet, men den gör sig om och om igen påmind. Främst genom de djupa suckar bouletalangen utstöter under intervjun. Som när vi diskuterar ännu en gemensam nämnare - det fattiga förortslivet.

”Jag bodde i Sollentuna i ungefär fem månader för några år sedan,” berättar Jan. ”Men jag skulle inte vilja kalla det för en fattig tillvaro. Det var ett trevligt område.”

Också Zlatan har talat väl om sina år i misären. Även om det nästan aldrig nämnts i tidningsartiklar eller TV-program växte landslags- och Juventusspelaren upp i Malmö-stadsdelen Rosengård. Befolkningen består till stor del av människor med utländsk härkomst. Många av dem talar andra språk än svenska.Om succén för Jan blir lika stor som för hans föregångare får framtiden utvisa. Med sina femtioåtta år är Jan fortfarande en ungdom i boulens värld. Med den bländande tekniken han uppvisade när han tog tredjeplatsen under söndagens parti är en sak säker: Jan Sikorski kan bli precis hur stor som helst.

I utbyte mot att intervjun avslutas ger framtidslöftet oss ett citat om en av sina konkurrenter på stadsparkens grus. Nästan helt utan brytning – Jan har bott i Sverige i snart 32 år – läser han inlevelsefullt på lappen vi gett honom:

”Det han gör med en boulekula kan jag göra med en apelsin. Sådär, lämnar ni mig i fred nu?”

Den ungdomliga kaxigheten lyser i hans ögon.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut