[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2007-02-03 | Notis / Inrikes
2006-12-30 | Notis / Utrikes
2007-05-29 | Notis / Meddelanden
2002-11-25 | Nya produkter

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Något att hata: Ingmar Bergman
Av Yum Kippur
2005-01-17
Kr

”Hej, JAG heter Ingmar Bergman och JAG är bäst. JAG är bäst därför att JAG har gjort film i ett halvsekel. JAG är bäst därför att JAG gjorde filmer som var nyskapande för 40 år sedan. JAG tycker att MINA filmer är de grymmaste, häftigaste och klart mest genomtänkta filmer som någonsin sett vita duken och därför bör jag även hyllas i nutid.”

Detta, mina bundsförvanter, är taget direkt ur Ingmar Bergmans privata dagbok. Den är i svart-vitt och med Döden på framsidan. Det är en bild av Döden där han hänger i ett träd och likt en apa tittar ner och försöker se farlig ut. Det lustiga med den bilden är inte att det är Ingmar Bergman som stod modell, det lustiga är att Ingmar Bergman vill vara döden. Det som är ännu mera lustigt är att han har rätt. Ingmar Bergman ÄR Döden.

Ingmar Bergman är Döden för svensk film.
Ingmar Bergman är Döden för svensk dramaproduktion.
Ingmar Bergman är Döden för självdistans och självironi.
Ingmar Bergman är Döden för oss alla.

Visst, på 1950- och 1960-talen var film i Sverige inte särskilt innovativt. Det var heller inte särskilt bra. Ingmar Bergman förstod och gjorde något utav det.
Kudos till dig, Ingmar Bergman.
Nu är året 2005 och det är längre än Pinocchios näsa sedan Ingmar Bergman var nyskapande eller innovativ. Saraband kunde lika gärna ha skrivits och gjorts av Per Gahrton, men då hade den inte fått samma hyllningar och fått mottaga samma ideliga lovsånger.

Varför?
Jo, för att Ingmar Bergman är en svensk Gud. Han är vår tids mytologiska vidskepelse. Alla ”sanna” filmälskare, alla ”sanna” filmkännare älskar Ingmar Bergman. Är det för att Ingmar Bergman är grymt jävla skitbra på att göra film? Jag erkänner, han är bättre än mig på att göra film, men är han verkligen vår tids film-Mozart? Han förefaller vara född under samma århundrade men fler likheter verkar det ej finnas.

Ingmar Bergman är vår tids mytologiska vidskepelse i den form att han utför under som egentligen inte finns. Dialogen mellan far och son i Saraband är omnämnd som otrolig och extremt känsloladdad. Per Gahrton har även han otroliga och extremt känsloladdade dialoger i sina böcker. Tro mig, jag har läst Per Gahrton.

Vad kommer då denna evinnerliga fascination av Ingmar Bergman från? Är det hans estetiskt tilltalande scenografi? Det är möjligt. Ernst Billgrens konst är knappast bra men han är känd. Är det att Ingmar Bergman tilltalar den tråkiga delen i oss alla, i en tid där sitcoms är a dime a dozen? Det är möjligt. Vi är alla tråkiga på något sätt. Vi kanske ÄLSKAR att se någon som abnormt nog är det helt igenom. Älskar svenska folket Ingmar Bergman för att det inte finns någon annan att älska? Det är jävligt möjligt. När vi inte hade några bra anfallare i fotboll hyllades Marcus Allbäck, och hur jävla bra är han egentligen?

Likt Jan Gradvall i Café slänger Da Vinci-koden-relaterade liknelser omkring sig som om de vore tagna ur vår tids bibel, är Ingmar Bergman personifieringen och förkroppsligandet av pretentiösitet och människohat. Ingmar Bergman är personifieringen och förkroppsligandet av ett folks avgudan i en tid utan stora hjältar.

Eller har jag missförstått det hela? Har jag missat det extremt fantastiska i Ingmar Bergmans filmer? Har jag missat att se hans genialitet och förmåga att förvandla vatten till vin?

Ikväll skall jag ha filmkväll. Då skall jag se Sjunde Inseglet med surround och skrämmas, förtjusas, fascineras, gripas, bedåras, hänföras och fänglas, för att efteråt köpa en bild av Ingmar Bergman och rama in över sängen.

Jag måste säga, Döden är jävligt skrämmande.
Laktat utsöndras i mina ögon och plötsligt inser jag att även tokvärdelösa och hyperöverskattade Lost in Translation är bättre.

Håller du med Yum? Diskutera i forumet!

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut