[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2007-04-24 | Notis / Vetenskap
2004-04-21 | Dokument
2006-08-11 | Notis / Inrikes
2005-01-17 | Kr

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
FN-möte slutade i kaos efter sällskapsspel
Av Johabbed bin Laugsson
2002-11-25
Utrikes


GENEVE - Ett smärre rabalder utbröt sent i förrgår kväll mellan ett flertal världsledare som samlats till ett par timmar avkoppling med strategispelet Risk. Det var efter avslutade förhandlingar på FN:s toppmöte i Geneve som ett flertal av de ditresta bestämde sig för att varva ner efter en lång dags förhandlande genom att spela det populära världserövringspelet.

Det tänkta sällskapslekandet fick istället snabbt en mer ilsken prägel med ett flertal konflikter och högljudda gräl som resultat.

Redan vid upptakten till spelandet, då uppdragskort utdelades, skapades konflikter. George W. Bush, som fick uppgiften att ta över Australien och Sydamerika, beklagade sig genast på orättvisheten i att tvingas kämpa om två så ekonomiskt ointressanta områden, medan många av spelarna, framför allt PLO-ledaren Yassir Arafat och Israels premiärminister Ariel Sharon, kom i konflikt över trupputplaceringen i “Mellanöstern”-regionen. Efter en stunds överläggningar och nya uppdragskort kunde dock spelandet påbörjas.

Bush, Sharon, och Arafat spelar Risk.


Efter cirka tjugo minuters spelande uppkom på nytt klagomål, denna gång om oschysst samarbete mellan Bush, Sharon, och Tony Blair. Den mest högljudde i sammanhanget var Zimbabwes president Robert Mugabe som i synnerhet kritiserade Blair som en knähund som gick USA:s ärenden, och bombarderade ihärdigt sin motspelare med såväl omkvädesord som popcorn.

Kaoset kring spelbordet upptrappades vidare av spända situationer som då en “chips-och-cola-blockad” utfärdades mot Fidel Castro, och Rysslands Vladimir Putin upprördes då en aktion mot Tjetjenien inte kunde uppklaras alls så snabbt som planerat utan kostade honom ett oväntat stort antal plasttrupper.

Tony Blair, sekunder innan han
träffas av ett popcorn.

Situationen hade efter bara cirka en timme sedan spelets start utvecklats till ohållbara proportioner, och spelets avbröts.I ett tv-sänt tal vädjade Bush tidigt i morse till FNs säkerhetsråd om regeländringar inför framtida spelomgångar. Kraven innebär bland annat att den amerikanske presidenten ska få starta spelet med kontroll över hela den nordamerikanska kontinenten, trupper placerade i Afghanistan och Mellanöstern, samt korten för Storbrittanien och Västeuropa i bakfickan.

Bush underströk dessutom vikten av en hård politik mot Irak, och att ett anfall mycket väl kan bli nödvändigt. Det är i skrivandets stund oklart om detta specifikt gällde Risk-spelandet eller enbart var ett vokalt tic betingat av att presidenten stod framför en talarstol.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan varnar för att ge någon enskild nation för mycket egen bestämmandemakt, men håller med om att den så kallade Riskfrågan behöver diskuteras snarast och kallar krisen "den värsta skandalen i FN sedan vi var ute på paintball."

Göran Persson fanns även han på plats i Geneve, men deltog inte i just det populära världsdominansspelet. “Vi var ett annat gäng som satt på våningen under,” säger statsministern. “Vi spelade Fia med knuff och drack saft. Det var trevligt.”

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut