[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2004-02-25 | Notis / Ekonomi
2002-11-25 | Boyahed tipsar
2007-05-21 | Notis / Vetenskap
2005-05-31 | Kultur & N

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
"Jag kan inte sluta le"
Av Johabbed bin Laugsson
2005-05-31
Kultur & N

STOCKHOLM. Pernilla Wahlgren, 37, är framgångsrik. Barnprogram, musikaler, och regelbundna framträdanden i schlagersammanhang vittnar om en människa med aptit på livet som verkligen har lyckats med sin valda karriär. Men samtidigt som hon arbetar hårt inom showbusiness tvingas Pernilla handskas med en obotlig sjukdom som följt henne sedan tonåren.

Pernilla Wahlgren kan inte sluta le.
SMILE, DARN YA, SMIIIILE!

Läkarna är konfunderade över tillståndet, men neurologen Björn Bråvik menar att det kan ha att göra med att Pernilla Wahlgren redan som barn tvingades stå i rampljusen – sin första musikalroll gjorde Pernilla som elvaåring. ”Det kan vara så att ansiktsmuskulaturen helt enkelt deformerades av pressen av att ständigt se söt och gullig ut,” säger Bråvik. ”Det skedde helt enkelt en överdriven försvarsmekanism som utvecklades under puberteten och nu lever kvar i vuxenlivet.”

Andra läkare menar att drabbade människors ständiga glädje istället beror på en kemisk obalans i hjärnan – att optimismen helt enkelt är en mental störning. Pernilla Wahlgren själv vet inte vad anledningen till hennes tillstånd är, och då sjukdomen inte hindrar henne i sitt yrkesutövande har hon inte heller tagit sig tid till att försöka hitta något botemedel. Men att aldrig kunna ge uttryck för någon känsla förutom glädje tär på Pernilla Wahlgren, som nu alltså väljer att tala ut om sitt problem. De ständiga leendena har blivit en förbannelse för henne.

”Till skillnad mot vad folk tror så är mina glada miner inte något jag väljer,” berättar Pernilla. ”Att bli fotograferad för sitt femhundrade omslag till en helgbilaga är ju knappast vad jag skulle kalla roligt.” Hon visar upp samma ansiktsuttryck som vi är vana att se på nöjesmagasin och TV-bilagor.

”Jag är en extremt olycklig människa,” säger hon med ett brett leende. Hennes ögon är milda med glimtar av godhet, och när hon talar låter ordens melodi i det närmaste som fågelkvitter. ”Mitt ansikte kanske skrattar, men mitt inre är ett bråddjup av ren, hatisk ondska och oförfalskat människoförakt.”

”Min enda ventil är att döda mindre djur,” fnittrar Pernilla. ”Igelkottar, mest.”

Pernilla Wahlgren är aktuell i musikalen Grease på Göta Lejon i Stockholm, och med barnprogrammet Nicke och Nilla på TV4.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut