[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2007-05-03 | Photoshop
2003-07-23 | Kultur & N
2005-05-13 | Lyrik
2004-11-16 | Ett

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Johabbed spanar media - 5/8 2005
Av Johabbed bin Laugsson
2005-08-05
Kr


Är man verkligen psykiskt störd om rösterna i ens huvud diagnosticerar en som frisk? Inte alls, insisterar Dr. Belsebub. Han är leg.psyk och har sitt kontor strax under min hjärnbalk.Efter den enorma succén med skitprogrammet ”Sveriges värsta bilförare” spatserar nu Linda Isacsson runt i reklamfilmer och uppmanar folk att skicka in ansökningar till allehanda andra ”fy fan vad vi är sämst”-upplägg. Sveriges värsta stadsbo, Sveriges värsta hemmafixare, Sveriges värsta lillebror med down’s syndrom, et c. Allt under TV4:s nya och imponerande sanningsenliga paroll – Sveriges värsta TV-kanal.

Linda Isacsson själv kan med fördel nomineras till Sveriges värsta människa.När någon i ett engelskspråkigt tv-program använder uttrycket ”shit-eating grin” så skulle jag av hela mitt hjärta vilja se översättningen ”fekalieförtärarflin” i textningen. Då skulle jag kunna dö lycklig.

”Han bara stod där med sitt jäkla fekalieförtärarflin.”

Underbart.Översättaryrket är ett väldigt riskfyllt arbete, och detsamma gäller yrket tidningsskribent. Minsta lilla misstag kan få förödande konsekvenser. Betänk till exempel om stackaren som ska påta ihop TV-tablåerna i DN skulle glömma ett ”K” i överskriften till ”Öppna Kanalen”. Helt plötsligt har innebörden förflyttats från ett oskyldigt konstaterande av vilken kanal tablån berör till en högst pervers och opassande uppmaning till läsare i alla åldrar. Din farmor läser den tidningen! Usch.Men felskrivningar leder inte bara till hemskheter, utan resultatet kan istället ofta bli väldigt underhållande. Häromdagen skulle jag i något sammanhang skriva ordet "orolig", och med lite bakisdarr på fingrarna råkade det istället bli "orolog". Detta tyckte jag var väldigt lustigt, då en orolog ju som bekant är en specialistläkare som inriktar sig på det medicinska området...

Nej.

En orolog är inte alls någon specialistläkare. Ordet orolog finns överhuvudtaget inte i svenska språket. Urolog, däremot, är en läkare som är specialiserad på urinorganens sjukdomar. Jag får helt enkelt se till att vara ännu mer slarvig när jag i framtiden ska skriva ordet orolig. Då kan det råka bli till en läkare som är specialiserad på urinorganens sjukdomar, och då blir det underhållande.Med jämna mellanrum dyker artiklar och nyhetsinslag upp som berättar om enorma framsteg med utvecklingen av medicin för kvinnor med bristande sexualdrift – enkelt uttryckt viagra för kvinnor. Jag har aldrig förstått det där. Vad ska dessa kvinnor med en erigerad penis till?Urinrörssjukdomar, fekalier, Linda Isacsson... Jag vet faktiskt inte varför denna krönika kom att handla om obsceniteter, men jag ber om ursäkt. Nu över till något betydligt mer folkkärt och mysigt.Den rara lilla flickan med enorm självdistans Carolina Klüft har blivit kinkig på Expressen och brutit sitt sponsoravtal med tidningen. Anledningen var att sportskribenten Mats Olsson i en krönika skrev meningen ”Carolina Klüfts svåraste skada heter Patrik Kristiansson.” Putslustigt, taskigt, provocerande, men framför allt osant. Carolina Klüfts svåraste skada heter damp.

Stoppa pressarna: Just nu läser jag att Carolina Klüft stukat foten på träning, och tvingas tävla i friidrotts-VM med foten tejpad. Hennes tränare bedyrar dock att skadan, lite som Carolina själv, mest är ett irritationsmoment, och att Klüfts fysiska form är bättre än på länge. Kort sagt: En stukad fot är inget att bli urolog över.


Där satt den!

/Johabbed bin Laugsson
Strykjärnsjournalist, Boyahed.com


I suck, son.Ja, jag förtär fekalier. Och jag gillar det!QWERTY, MOTHERFUCKER!Urine big trouble.Luktar fortfarande skinka.Carolina Klüft. Usch.Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut