[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2005-07-19 | Recension
2007-11-15 | Kultur & Nöje
2003-11-05 | Notis / Ekonomi
2002-12-09 | Boyahed tipsar

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Bosse Ringholm i politisk skandal - hade åsikt
Av Johabbed bin Laugsson
2005-09-19
Inrikes
ZZZZZZZZZZZZ
STOCKHOLM. Vice statsminister Bosse Ringholm, som tidigare varit imponerande konsekvent med att hålla alla sina uttalanden både tråkiga och förutsägbara, har nu skapat skandal. I ett privat samtal som TV4:s Nyheterna till följd av ett misstag spelade in ger den tidigare finansministern helt skamlöst uttryck för – en åsikt.

Det var efter en telefonintervju på ämnet illegala spelautomater som Bosse Ringholm glömde att lägga på luren. I det efterföljande privata samtalet mellan Ringholm och en medarbetare gav alltså Ringholm helt fräckt uttryck för personliga åsikter om att vissa poliser var ”slöa” och ”idioter”. Han använde dessutom svordomar, och chockade lyssnare kan konstatera att ministerns resonemang bitvis till och med tycktes angränsa till någorlunda intressant. Det skulle i så fall vara första gången detta inträffade sedan Ringholms genombrott på den politiska scenen.

”Det faktum att politiker rent privat ibland har en annan uppfattning än vad den officiella linjen innefattar slår nu ner som en bomb i den svenska folksjälen,” säger Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin. ”Vi journalister befinner oss i djup chock. Jag kan bara föreställa mig hur folket ute i landet reagerar.”

Även Expressens Anna Dahlberg är upprörd. "En svensk politiker med en åsikt. Det går bara inte för sig."

Skandalen inträffar efter en framgångsrik period med välfungerande åsiktskontroll inom den svenska regeringen. Ett undantag är det smärre rabalder som uppstod då ett antal socialdemokratiska statsråd för några år sedan uttalade sig negativt till EMU, men den potentiellt pinsamma situationen klarades dock snabbt upp då Göran Persson vänligt men bestämt bad de inblandade att hålla sina åsikter för sig själva. Incidenten ledde till ifrågasättanden om åsiktsfrihet verkligen existerar för svenska ministrar.

“Det var en väldigt viktig fråga som togs upp,” säger Anna Dahlberg. “Vi måste värna om åsiktsfriheten. Jag anser att det är av yttersta vikt att våra folkvalda är fria från alla åsikter överhuvudtaget.”

Jan Karlsen, ordförande för Polisförbundet, känner sig illa berörd av Ringholms åsikter och vill gärna ha en förklaring.

”Jag vill säga väldigt tydligt att poliser varken är ’slöa’ eller ’idioter’, det är ett uttryckssätt jag tycker är kränkande,” säger Karlsen. ”Hade jag inte varit upptagen med att käka mosbricka och stava fel på mitt eget namn så hade jag kanske gjort något åt det.”

Frågan är nu om Bosse Ringholm kan sitta kvar som vice statsminister i den socialdemokratiska regeringen. Hans image som tråkigare och mer menlös än en deprimerad gråsten kan mycket väl vara förstörd för evigt.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut