[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2008-07-27 | Notis / Kultur & N
2008-07-24 | Boyahedklassiker
2005-03-14 | Notis / Meddelanden
2002-12-23 | Topp 5

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Matprogrammen skapar farliga ideal
Av Emma Sj
2002-11-25
Debatt
Aldrig har de svenska TV-tablåerna varit så överfyllda med matlagningsprogram som idag. Flera gånger om dagen syns kokande kastruller, fräsande stekpannor, och nedflottade fingrar grävandes runt i diverse smeter. Den nya matkulturen, med influenser från alla möjliga håll, har verkligen tagit fäste och blivit en del av svenskarnas vardag.

Utvecklingen är minst sagt oroväckande.


De ideal som dessa program skapar är osunda och i förlängningen, anser jag, extremt farliga. Unga flickor luras att tro att det är fullständigt normalt att äta flera gånger per dag! Och det är inte acceptabel mat som selleri eller isbitar vi talar om, utan kaloribomber som fiskrätter, ugnsbakad aubergine, eller till och med köttsoppa.

Nu förstår jag givetvis – lika väl som alla andra med någon insikt i näringslära –att dessa TV-kockar och deras gäster naturligtvis inte i verkligheten äter det som ligger på tallrikarna. Två potatisar och upp mot sex köttbullar, plus grönsaker och sås, är självklart för mycket för normala människor att förtära på en gång. Ändå är det denna illusion de förespråkar, och ungdomarna får en totalt felaktig bild över hur farligt det är med mat.

Dessa ständiga matprogram ger mig ärligt talat kväljningar och spykänslor. Men det är också det enda positiva jag kan säga om dem.

Tallrikar proppas med måltider som skulle kunna utfodra samtliga Miss World-deltagare under en vecka. Dessa enorma mängder mat skapar olustkänslor, särskilt med tanke på hur många som svälter i Afrika. Vill vi att Sverige, som har ett så överlägset informationssamhälle, ska hamna efter de starkt växande afrikanska länderna vad gäller livviktiga yrkesgrupper som gymnaster och fotomodeller? Det är så utvecklingen faktiskt ser ut idag.

Det är lika chockerande varje gång jag möter nya svenska modeller och tvingas ge dem de mest grundläggande tips för förhållandet till maten. Jag kan exempelvis beskriva hur de påbörjar veckan med en måltid på ett glas vatten, en gurkskiva, fem ärtor och en bit selleri på måndagen, och dessa flickor frågar sedan vad de bör äta på tisdagen. Dagen efter – när de intagit en sådan festmåltid på måndagen!

Om Sverige ska ta sitt ansvar för de flickor som växer upp idag bör vi verkligen ta en funderare på vad vi skickar ut för signaler. Modetidningarna gör sitt jobb någorlunda väl, men om inte public service tar sitt ansvar och börjar visa flickorna hur man exempelvis går vackert på catwalken eller sniffa kokain på ett värdigt sätt, så är situationen ohållbar.

Svenska folket måste nu fråga sig: Vill vi verkligen uppfostra en ny generation groteska fläskberg som TV4:s Nigella eller SVT:s Tina Nordström?

Jag trodde väl inte det.

Emma Sjöberg
supermodell och samhällsdebattör

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut