[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2007-09-25 | Notis / Inrikes
2004-11-16 | Ett ögonblick
2004-10-19 | Notis / Inrikes
2007-04-26 | Debatt

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Tydligt samband mellan klamydia och Mikael Persbrandt
Av Johabbed bin Laugsson
2006-03-08
Kultur & Nöje
Tydligt samband mellan klamydia och Mikael Persbrandt

SOLNA. Antalet svenskar som är drabbade av klamydia har under de senaste åren ökat explosionsartat. En undersökning gjord på Smittskyddsinstitutet visar nu ett tydligt samband mellan könssjukdomens spridning och skådespelaren Mikael Persbrandt.

Kondom? I helvete!
Mikael Persbrandt, smittorisk.

Ökningen av klamydia under de senaste tio åren står i direkt proportion till Mikael Persbrandts växande popularitet. Hans intåg på den svenska stjärnhimlen och sedermera i Stockholms uteliv har markant ökat spridningen av ett flertal sexuellt överförbara åkommor. Främst alltså klamydia.

Förra året smittades 32 075 personer med könssjukdomen. Ökningen var den högsta sedan 1997, samma år som Persbrandt fick sitt stora genombrott i och med rollen som Gunvald Larsson i Beck-filmerna. Det är knappast en slump, visar den nya forskningen.

”Statistiken talar sitt tydliga språk," förklarar Johan Giesecke, professor vid Smittskyddsinstitutet. ”Vid varje uppmärksammad rollprestation, prisutdelning, eller annat som gett Mikael Persbrandt anledning att fira så ser vi snart en ny topp i antalet smittade. Det är tydligt att han inte gillar att använda kondom.”

Främst ökar sjukdomen bland unga tjejer mellan 15 och 24 år. Nära två tredjedelar av dessa, 64 procent, medger att de har haft sexuell kontakt med Mikael Persbrandt. Övriga 36 procent uppger att de inte minns säkert.

För att motverka utvecklingen kommer Smittskyddsinstitutet att bland annat att starta en t-shirt-kampanj. ”I kväll får 107 svenskar klamydia”, står det på tröjans framsida. På baksidan: ”STOPPA PERSBRANDT” och en överkryssad bild på den berörda skådespelaren.

”Det är främst för att nå ut med ett tydligt budskap till ungdomen,” menar Johan Giesecke. ”Om kampanjen blir en succé kan vi tänka oss att göra något liknande angående problemet flatlöss och Patrick Ekwall.”

t-t-t-tröja!
[Se större bild.]

Mikael Persbrandt var på onsdagseftermiddagen, i strikt alkoholmedicinsk mening, inte kontaktbar. Persbrandt har vid tidigare tillfällen klargjort att han inte vill uttala sig i smittofrågan, men låter via sin agent hälsa att han tänker ha sex med din dotter.
BOYAHED.COM
Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut