[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2002-12-09 | Notis / Utrikes
2005-08-05 | Notis / Kultur & N
2003-01-27 | Notis / Vetenskap
2006-08-06 | Ett

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Fullt krig mellan jägare och älgar
Av Johabbed bin Laugsson
2006-10-11
Inrikes
Älgarna attackerar. Älgarna har fått nog.

Fullt krig mellan jägare och älgar

TROLLHÄTTAN. I måndags hittades en älgjägare mördad i Halland, och på onsdagen påträffades ytterligare två jägare skjutna till döds i Dalsland. Förundersökningsledare Harald Torsson vid Länskriminalen i Trollhättan hyser inga tvivel om vad det är som har hänt.

”Älgarna har beväpnat sig,” säger han. ”Det råder fullt krig.”

De två män som hittades skjutna vid en jaktstuga utanför Åmål på onsdagen har inga direkta kopplingar till den 69-årige man som påträffades intill ett jakttorn utanför Knäred i måndags. Men alla tre var välkända älgjägare.

”Vi har fruktat att den här situationen skulle uppstå,” säger Harald Torsson. ”Älgar är i grund och botten fredliga djur, men nu verkar det som att tålamodet har tagit slut.”

Polisen misstänker att älgarna på något vis fått tag på skjutvapen, men i vilken utsträckning de lyckats beväpna sig är okänt. Risken finns att de startat upp en guerillaarmé som håller sig gömd runt om i Sverige.

Älgarna lever till vardags ett nomadliv i de svenska skogarna. Trots att de har förföljts och dödats i hundratals år går de ytterst sällan till motattack mot de människor som jagar dem. Enligt vissa experter baserar sig denna fredlighet på mångåriga traditioner och en tro på icke-våld. Andra menar att älgar helt enkelt är korkade.

Men situationen i de svenska skogarna blir allt mer kritisk. På senare år har flera älgar, ofta de mest desperata och inte sällan de som har förlorat egna familjemedlemmar i stridigheter, gått till motangrepp. Det vanligaste är regelrätta självmordsattacker.

”De springer ut framför bilar på våra skogsvägar, helt dödsföraktandes,” berättar Harald Torsson. ”Ibland lyckas de döda människor, ibland förstör de bara fordonen. Men de stryker allt som oftast själva med i kollisionen.”

Nu misstänker polisen att situationen håller på att eskalera ytterligare, och att attackerna skett på så likartade vis i olika delar av landet tyder på noggrann planering och organisation. Det är första gången någonsin älgar dödat någon människa med skjutvapen. Tidigare har det scenariot varit otänkbart.

”Älgar är klövdjur och har alltså inga fingrar,” säger Harald Torsson. "Hur de lyckats avfyra gevären är ett mysterium. Det enda vi vet är att det faktiskt har skett.”

Jonas Wahlström, djurexpert som till vardags jobbar på Skansen, tror att polisens teori mycket väl kan vara riktig.

"Älgarna attackerar," säger han. "Älgarna har fått nog. Älgarna vill ha trygghet. Här i sin egen skog."

Boyahed.com


Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut