[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2004-10-17 | Recension
2006-02-25 | Notis / Inrikes
2002-11-25 | Notis / Politik
2002-12-23 | Nya produkter

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Ett feministiskt engagemang måste belönas!
Av Gustav Fridolin
2008-06-11
Boyahedklassiker


Ett feministiskt engagemang måste belönas!

ett inlägg i samhällsdebatten
av Gustav Fridolin, feminist.

Kampen mot patriarkatet, för lika lön och för feminism är inte över. Men det är ingen kvinnokamp, det är en kamp som vi alla måste föra, män som kvinnor. Att vara feminist är en självklarhet för mig, liksom det borde vara för alla tänkande människor.

Debatten har dock en förmåga att fokusera på det negativa. Fokus hamnar på de män som fortfarande beter sig chauvinistiskt och förtrycker kvinnor. Dessa män bör förstås tillrättavisas, fördömas, och på alla sätt få veta att deras beteende inte är acceptabelt. Så långt är allt som det ska.

Men varför inte också premiera de män som faktiskt kämpar på kvinnornas sida? Varför inte främja den fortsatta kvinnokampen genom att visa uppskattning för de män som beter sig väl? Varför inte belöna det engagemang som män som jag, Gustav Fridolin, ändå visar?

Detta kan förslagsvis göras genom att suga min kuk.

Den feministiska kampen är ingen enskild aktion, ett lagförslag eller några tomma ord sagda från en talarstol. Det är en evig strävan, tyvärr utan slut i sikte. En evig strävan som skulle vara så mycket mer tillfredställande om den då och då belönades med en rejäl och slaskig avsugning.

Så länge jag har varit politiskt medveten så har jag också kämpat för de feministiska idealen. Jag har verkat för ett ökat medvetande bland mina medmänniskor och de val jag gör dagligen är alla en produkt av ett feministiskt tankesätt. Alla måste dra sitt strå till stacken, och jag kämpar på utan att klaga.

Vad har jag fått för det? Ett handjobb på Hultsfredsfestivalen, men det är också allt. Visst var det skönt, men ingen kan påstå att denna berusade tonårstjejs tafatta avrunkning stod i proportion mot det feministiska arbete jag genom åren har lagt ner.

Min högsta dröm är att få leva i ett samhälle som är i sanning jämlikt. Jag vet inte om vi kommer att uppnå detta samhälle under min livstid, men jag vet att jag kommer göra allt i min makt för att så ska ske. Allt jag ber om är att under vägens gång då och då få tömma påsen i en sant feministisk kvinnas mun.

Kampen fortsätter, men det är dags att lämna pessimismen och fördömandets tid bakom oss. Vi går en ljus framtid till mötes. Det är dags att låta kvinnornas munnar stå för mer än bara arga slagord, bitska debattinlägg, och gnäll.

Världen kan förbättras om vi alla bara gör vårt bästa. Låt ropen skalla. Låt budskapet spridas över nejderna.

Sug min kuk, feminister!

Gustav Fridolin
Tidigare riksdagsman, numera reporter på
TV4:s Kalla fakta. Alltid feminist.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut