[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2003-11-05 | Notis / Ekonomi
2002-11-11 | Inrikes
2003-01-27 | Notis / Kultur & N
2005-03-14 | Notis / Meddelanden

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Hollywoodstjärna i film om Estonia
Av Johabbed bin Laugsson
2002-12-09
Kultur & N


LOS ANGELES - Donald Sutherland ska göra en huvudroll i en film om Estonias förlisning, enligt den amerikanska branschtidningen Hollywood Reporter. Filmen har arbetsnamnet "Baltic Storm" och Sutherland ska spela en ambitiös amerikansk general som egenhändigt förhindrar katastrofen och räddar tusentals människor från att drunkna.


Kritiska röster har dock hörts. Filmen var egentligen tänkt som en independentproduktion där den amerikanske officerns roll var mer tillbakahållen, men påtryckningar från amerikanska ekonomiska intressenter och sponsorer sägs ha orsakat vissa smärre ändringar i filmens fokus. Regissören Reuben Leder menar dock på att detta inte på något sätt kommer att skada filmens integritet.

Estonias öde har i filmens manus skrivits om till en terroraktion iscensatt av ryska extremister som planerar att med färjan ramma in i Frihetsgudinnan och senare ta över, alternativt spränga, hela världen.

Baltic Storm, med Donald Sutherland.


Inspelningarna har redan påbörjats "on location", i Berlin. Den inledande actionsekvensen, där Sutherlands karaktär Richard M. Hero från en amerikansk arméhelikopter dimper ner på Estonias akterdäck trots ihärdig beskjutning från besättningsmännen, sägs redan ha avklarats. Produktionsteamet sägs vara mycket nöjda då de påkostade scenerna inte kostade någon människa livet, utan enbart resulterade i ett fåtal komafall och förlamningar. Turligt nog var ingen av de drabbade amerikaner.


En sida ur filmens manus.
Tidningen rapporterar även att flertalet tyska språkcoacher tagits in för att hjälpa de amerikanska skådespelare som gestaltar filmens ryssar -- som givetvis talar engelska med varandra -- med uttalet. Man eftersträvar "en typisk ondskefull europeisk brytning," enligt artikeln.

Donald Sutherlands kärleksintresse i filmen, en svenska vid namn Ingrid Johansen, spelas av en blonderad Jennifer Lopez. I en annan mindre roll syns Leonardo DiCaprio som Mona Sahlin, som till viss del motarbetar huvudpersonen och vill stoppa terrorhotet genom att istället täcka över båten med ett lager betong.


Filmbolaget är annars mycket förtegna om filmens innehåll, och vill bara sträcka sig till att bekräfta att hjälten räddar världen, får flickan, och upprätthåller USA:s status som världsamfundets räddare i nöd. Dock avslöjas varken hur många ryssar som får stryka på foten eller hur många skott som avfyras. “Man måste lämna något för publiken att undra över,” menar Paul Rongerman, PR-ansvarig för Baltic Storm. “Men det blir en hel del, det kan jag garantera.”

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut