[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2004-11-16 | Ett ögonblick
2006-12-12 | Notis / Inrikes
2006-09-01 | Notis / Inrikes

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Hamasledare avgår som jultomte?
Av Johabbed bin Laugsson
2002-12-23
Utrikes
Den palestinska terrororganisationen Hamas ledare Shejk Ahmed Yassin överväger att i år avsäga sig sin traditionella roll som jultomte, i ett beslut som kan få omvälvande konsekvenser för högtidsfirandet världen över. Yassin, som sedan decennier tillbaka tar ledigt från terrorledarskapet varje vinter för att istället flyga runt i en släde och dela ut julklappar till en stor del av världens barn, säger i ett uttalande att han inte längre tror att han med gott samvete kan förena de två rollerna.
Shejk Yassin, som varje jul spenderar minst lika mycket tid på övervakande av julklappstillverkningen som han till vardags gör på att uppmuntra självmordsbombare, medger att USA:s politik gentemot muslimer har en avgörande roll i beslutet. Som en protest mot utvecklingen kan nu alltså miljontals barn komma att bli utan julklappar.

Rabaldret kring årets julklappsutdelning påbörjades redan i november, då en förargad Yassin i ett framträdande utbrast “...inga julklappar till Bush, Blair, eller Cheney!” Yttrandet, som föranleddes av amerikanskt kritiserande av Hamas verksamheter, togs senare tillbaka av en mer ödmjuk Yassin, som bad om ursäkt för att ha låtit terrorledarverksamheten överskugga hans tomteroll.

Hamasledaren/Jultomten Ahmed Yassin.


Ett alternativ som diskuterats har varit om enbart amerikanska barn skulle bli utan besök av julshejken Yassin, och att klapputdelandet där istället skulle skötas av barnens föräldrar, med tanke på den amerikanska kommersialismens utbredning. Detta förslag förkastades dock snart, då man poängterade Shejk Ahmed Yassins enormt viktiga roll inte bara är som leksaksgivare, utan även som ho-ho-ho-ande glädjespridare.


Hamasmedlem tillverkar julklappar.


Men trots att Hamas medlemmar under hösten som vanligt varierat sin tid mellan att bekämpa den imperialistiska amerikanska djävulen och att tillverka leksaker i tomteverkstaden så hotar alltså organisationens ledare att sluta vara tomte och alltså kan den person som mest personifierar julfirandet, Shejk Ahmed Yassin, vara borträknad från framtida jultraditioner för alltid. Enligt de flesta experter är det dock fråga om ett mer eller mindre tomt hot för att få amerikanerna och dess allierade att fundera på hur de uppför sig, efter den gamla devisen ‘sköt dig annars blir det inga julklappar.’


FN:s generalsekreterare Kofi Annan är ändå oroad över utvecklingen. “Shejk Yassin må vara föraktad av FN och världssamfundet som terrorledare, men ingen kan förneka hans goda gärningar under den tid på året då han är jultomte. Jag tycker det vore väldigt synd om den delen av hans yrkesroll skulle gå till spillo,” säger Annan till Boyahed.com. “Och så gillar jag att sitta i hans knä.”

Mycket tyder alltså på att Yassin trots allt kommer fortsätta vara den joviale glädjespridare vi är vana vid, men ett allt mer spänt världsläge kan komma att skapa konflikter även i framtiden. Alternativ för framtiden – om Shejken av någon anledning inte skulle fullgöra tomtearbetet -- har debatterats vilt. En hel värld riktar nu sina hoppfulla ögon mot Kubas Fidel Castro.

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut