[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-04 | Kultur & Nöje
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2005-12-18 | Notis / Utrikes
2008-06-12 | Notis / Inrikes
2003-07-23 | Inrikes
2006-11-22 | Inrikes

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Skåne lamslaget av vit och kall "snö"
Av Johabbed bin Laugsson
2005-12-18
Inrikes
Skåne lamslaget av vit och kall "snö"

HÖÖR. Många skåningar förbryllades av den kalla, vita massa som täckte stora delar av åkermarken under gårdagen. Meteorologer förklarar att det rör sig om så kallad snö, ett väderfenomen som orsakas av att nederbörd faller under extremt kyliga förhållanden. Snö, eller snöfall, sägs vara betydligt vanligare uppåt landet.

Femtionioåriga Berit Jönsson från Höör var ute och hämtade morgontidningen när nedfallet började. Hon skyndade in och följde resten av händelseförloppet genom köksfönstret, men trodde knappt sina ögon.

SNÖ, DARN YA, SNÖ!

“Jag blev otroligt konfunderad först. Man undrar om det är bitar av molnen som ramlar ned,” berättar hon. “Sedan kom jag ihåg det här med snö som man sett på TV. Jag är intresserad av olika kulturer och ser en hel del program om norra Sverige.”

Hennes man, mjölkbonden Sven-Olle Jönsson, har upplevt snö på nära håll tidigare.

”Jag gjorde en resa till Göteborg i min ungdom,” berättar Sven-Olle. ”Då snöade det två dagar i streck.” Hans starkaste minnesbilder från besöket är annars hur nästan alla människor gick runt på stan med mössor och vantar.

”Men det var den mest naturliga saken i världen under de här förhållandena,” förklarar han. ”Det var verkligen förfärligt kallt.”

Senast det snöade i Skåne var under den rekordkalla vintern 1982. Då var det flera nätter i rad det meteorologer kallar “minusgrader”, d v s temperaturer som är så låga att de faller under den allmängiltiga Celsiusskalan.

Flera myndigheter har idag blivit nerringda av förvirrade och nyfikna skåningar. De vanligaste frågorna handlar om hur man bör bete sig om man är i ett område som drabbats av snö, och – är det farligt?

Svaren är lugnande. Snönivån är bara några procent av det som kan anses skadligt för människor, och skåningarna kan lugnt fortsätta med sina liv precis som vanlig. Experter avråder ändå från att vistas för mycket i snön, men lugnar med att den alldeles säkert kommer att försvinna inom högst ett dygn.

BOYAHED.COM

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut