[bu: 'ja hed] | Boyahed.com
Senaste nytt
2010-02-08 | Sajtnyheter
2009-06-27 | Notis / Kultur & N
2009-06-04 | Kultur & N
Prenumerera på Boyahed.com  RSS

Arkiverat
Slumpa fram artikel  Slumpvälj
2003-07-23 | FAQ/OFF
2003-12-14 | Utrikes
2005-10-10 | Notis / Vetenskap
2006-11-27 | Notis / Inrikes

Kommersiell kärlek

Donera en slant till Boyahed.com och få en ballong av kärlek!
Lathund för lata studenter
Av Jan Karlsson
2002-11-11
GuideSjälvklart har du som är student funderat på hur du på enklast sätt skall klara dig genom studierna med minsta möjliga slösad energi. Du har säkert kommit på en hel del bra sätt som fungerat bra för dig. Här kommer dock lite tips för dig som är färsk student och är för lat för att ta fram egna lösningar!


För några dagar sen gjorde jag en märklig iakttagelse. Jag satt på en föreläsning på en högskola någonstans i Falun och mådde psykiskt dåligt av alla de konstiga ord läraren sade. Jag uppsnappade dock ett par meningar: "hur höjer man volymen", "är det någon som vill pilla på mig", "hemtenta", "en bok som är 450 sidor", "recensionen skall vara 8 sidor", "på onsdag". Då jag ofta suttit i dvala på föreläsningar tidigare har jag utvecklat en förmåga att kunna dra slutsatser och bilda ett sammanhang av lösryckta meningar. Av de ovanstående jag snappade upp, drar jag denna slutsats:

Så ser du ut

· Läraren är dum i huvet.
· Han är vidrig.
· Han påtvingar mig en uppgift som består av tre delar; läs en aptjock oförståelig bok, skriv en recension med personliga åsikter och med hänvisningar till övrig kurslitteratur, lämna in om mindre än en vecka.

Med detta i åtanke beger jag mig till bokhandeln för att införskaffa min tredje bok på drygt ett år (borde egentligen redan ha ett helt bibliotek med kurslitteratur hemma). Jag inser snabbt att nio kronor och tjugosju öre som jag har på mitt bankkonto inte räcker till att köpa boken, samt att författare verkar få betalt per bokstav. Jag bestämmer mig för att helt enkelt svära och förbanna läraren och hans vidriga nuna. Jag svär åt att han delar ut uppgiften så sent och gormar "hur fan ska man hinna läsa den där jävla boken". Jag svär åt det svar jag får från några utvecklingsstörda som håller till i de främre regionerna av föreläsningssalen (f.ö. ett okänt territorium för mig) får jag:
"Det är meningen att man ska läsa kurslitteraturen under kursens gång, inte sista dagarna innan tentan."

Tack för den.
Nu har jag ”pluggat” i drygt ett år och först nu inser jag hur det egentligen skall gå till. Kommer jag att göra som de lärde föreslår? I helvete heller, om jag har klarat mig på detta sätt hittills, så ska jag fan klara mig resten av tiden också.

Mina råd till alla som läser eller funderar på att börja läsa på högskola/universitet är:
* Sitt alltid längst bak i föreläsningssalen, där kan man spotta snus på golvet obemärkt. Där kan man också håna de andra som sitter framför utan att de ser vem de är som kastar glåpord på dem. Du kan också smita ut obemärkt om det skulle bli för tråkigt.
* Vänta alltid till sista stund innan du sätter igång med en uppgift. Skjut upp det varje dag till det nästan är för sent, det finns så mycket annat viktigt du kan göra; se på tv, sova, ägna dig åt självbefläckelse, terrorisera andra i korridoren, skita ner korridoren, vara allmänt jävlig. Du får även lite mer motiv att göra klart uppgiften då du väl sätter igång med den.
* Gå aldrig på mer än två föreläsningar med samma lärare, ty första föreläsningen är oftast kursorientering och på andra föreläsningen sägs det som är viktigast. Resten av föreläsningarna är endast upprepningar på den andra och således helt onödiga.

* För att träna upp din förmåga att snappa upp vad som sägs på lektionerna trots att du halvsover, kan du titta på tv och tala i telefon samtidigt. När du behärskar det, byt till ett tv-program som är otextat och tryck slumpvis på mute-knappen på fjärrkontrollen. Till slut blir du så säker att det räcker med att höra två tre ord per föreläsning för att förstå.

* Om du nödvändigtvis måste plugga, låna någon söt flickas anteckningar från föreläsningar för att dubbelkolla så att dina slutsatser stämmer med vad som verkligen har sagts. Du kan även lyssna på när dina kompisar förhör varandra inför en tenta. Då snappar du upp allt väsentligt.

* I värsta fall, betala eller flörta dig till en färdig hemuppgift/lab. Det finns alltid fattiga studenter som vill tjäna lite extra eller gillar att höra smicker.

Så, med lite intelligens och med mina råd kommer du att klara dig igenom högskolekursen eller universitetsprogrammet med galans och förhoppningsvis med en examen. Om du inte har en tillräckligt hög intelligensnivå eller inlärningsförmåga så är det inte mycket att göra. Då är du helt enkelt FUCKED!


Lycka till!

Kommentera | Tipsa polarn | Skriv ut